Mamy dla Was przepis na pyszny i szybki obiad, a konkretnie na placki ziemniaczane z serem i szynką. Wykonanie banalne, ale smak naprawdę nie do powtórzenia. Zachęcamy do podzielenia się przepisem z innymi poprzez jego udostępnienie. Smacznego!
Składniki na placki z serem i szynką – przepis
Do przygotowania placków ziemniaczanych z serem i szynką potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/2 kg surowych ziemniaków
- 100 – 150 g ulubionej szynki
- 70 g sera żółtego
- 2 jajka
- 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka pietruszki w dowolnej ilości
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie placków krok po kroku – przepis
Krok 1. Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Kolejno ścieramy je na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i odciskamy trochę powstały sok. Ziemniaki przekładamy do dużej miski.
Krok 2. Kolejno należy zetrzeć szynkę lub pokroić ją w cienkie równe paseczki. Dodajemy ją do ziemniaków i doprawiamy pieprzem i solą.
Krok 3. Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pietruszkę drobno kroimy i oba składniki dodajemy do masy ziemniaczanej.
Krok 5. Całość mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podajemy same lub np. sosem pieczarkowym czy keczupem. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>