Warto zrobić ciasto z rabarbarem z kilku powodów. Po pierwsze, rabarbar dodaje ciastu unikalnego smaku, który jest jednocześnie kwaśny i słodki, co sprawia, że jest to doskonałe połączenie dla podniebienia. Po drugie, rabarbar wnosi do ciasta świeżość i soczystość, co sprawia, że ciasto staje się bardziej wilgotne i aromatyczne. Polecam!
Rabarbar jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, takie jak witamina C i błonnik, co czyni ciasto z rabarbarem zdrowszą opcją w porównaniu do innych deserów. Ponadto, dodaje również piękny kolor i teksturę do ciasta, co sprawia, że jest ono atrakcyjne wizualnie i idealne na specjalne okazje. Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis!
Składniki na ciasto z rabarbarem – przepis:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Do przygotowania tego przepisu użyłam blaszki o wymiarach 20×30 cm.
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 50 g masła
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka
- 100 g cukru
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 130 g masła
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 g mąki pszennej
- 350 g rabarbaru
Wykonanie ciasta z rabarbarem krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od wykonania kruszonki. Do niedużej miski dodajemy składniki na kruszonkę, a następnie całość ugniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Krok 2. Masło roztapiamy, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3. Do dużej miski rozbijamy 3 duże jajka, a następnie roztrzepujemy je przez chwilę.
Krok 4. Do jajek dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone wcześniej masło. Całość mieszamy.
Krok 5. Do masy dodajemy jogurt naturalny (powinien być w temperaturze pokojowej).
Krok 6. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.
Krok 7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przelewamy do niej ciasto.
Krok 8. Rabarbar kroimy na średnią kostkę, a potem przekładamy go na wierzch ciasta.
Krok 9. Kolejno wyciągamy z lodówki naszą kruszonkę. Małe jej kawałeczki układamy na wierzchu ciasta.
Krok 10. Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C (grzanie góra dół) przez ok. 45 min.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>