Ciasto bez pieczenia to świetna alternatywa dla wypieków, które lubią być kapryśne i nie wyjść. Takie ciasta, które potrzebują niskich (żeby stężeć), a nie wysokich temperatur, nie są wcale gorsze ani mniej smaczne.
Oto przepis na mega kremowe ciasto bez pieczenia, które przygotujesz na każdą okazję, ale też do niedzielnej kawki.
Składniki na kremowe ciasto – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g kaszy manny
- 500 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 puddingi waniliowe
- 75 g masła
- 75 ml śmietanki do ubijania (30%)
- 250 ml śmietanki do ubijania (30%)
- 150 g czekolady
Kremowe ciasto krok po kroku – przepis
Krok 1. Cukier z kaszą manną ugotuj w mleku. Gdy powstanie gęsta, gorąca masa przelej ją do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, by ostygła.
Krok 2. Teraz wymieszaj cukier oraz budyń w proszku w mleku i gotuj wszystko na gęsty krem. W osobnej misce ubij masło na puch.
Krok 3. Powoli dodawaj do masła schłodzony budyń razem z bitą śmietaną i dobrze ubijaj.
Krok 4. Roztop śmietankę z czekoladą i polej z wierzchu ciasto. Włóż je do lodówki, by stężało i gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.
DZISIAJ GRZEJE: Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań