Surówki to w naszej kulturze kuchennej nieodłączna część obiadu, która nierzadko stanowi kontrast dla tłustych i ciężko strawnych dań. Dziś pokażemy wam przepis na odświeżająca surówkę z kiszonej kapusty, która doskonale sprawdzi się jako dodatek choćby do różnego rodzaju kotletów czy np. ryby.
Kapusta kiszona posiada duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Dodatkowo zawartość bakterii kwasu mlekowego wzmacnia ten efekt. Warto ją jeść w różnej postaci. Nawet bez dodatków jest pyszna.
Składniki na surówkę – przepis
Do wykonania tej surówki potrzebujesz następujących bardzo prostych składników:
- 400g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 cebula
- Garść natki pietruszki
- 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- 80ml oliwy
- sół, pieprz do smaku
- opcjonalnie 2 łyżki octu jabłkowego
Surówka krok po kroku – przepis
Krok 1. Kapustę kiszoną odciskamy dobrze z soku i przekładamy do dużej miski.
Krok 2. Do kapusty dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłko pokrojone w plastry i następnie w słupki. Wszystko razem ze sobą mieszamy.
Krok 3. Teraz bierzemy mniejszą miseczkę, do której wlewamy oliwę, dodajemy łyżeczkę miodu oraz dwie łyżeczki musztardy gruboziarnistej. Solimy i pieprzymy nasz sos.
Krok 4. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki, również dokładnie łącząc ze sobą całość. Opcjonalnie możesz dodać do sosu jeszcze octu jabłkowego.
Krok 5. Na koniec wrzuć do surówki garść pokrojonej natki pietruszki, pomieszaj i gotowe.