Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

0
1592

Surówki to w naszej kulturze kuchennej nieodłączna część obiadu, która nierzadko stanowi kontrast dla tłustych i ciężko strawnych dań. Dziś pokażemy wam przepis na odświeżająca surówkę z kiszonej kapusty, która doskonale sprawdzi się jako dodatek choćby do różnego rodzaju kotletów czy np. ryby.

Kapusta kiszona posiada duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Dodatkowo zawartość bakterii kwasu mlekowego wzmacnia ten efekt. Warto ją jeść w różnej postaci. Nawet bez dodatków jest pyszna. 

DZISIAJ GRZEJE:  Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych
DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika

Składniki na surówkę – przepis

Do wykonania tej surówki potrzebujesz następujących bardzo prostych składników:

  • 400g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • Garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 80ml oliwy
  • sół, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 2 łyżki octu jabłkowego
DZISIAJ GRZEJE:  Waniliowe półksiężyce. Idealne na święta Bożego Narodzenia

Surówka krok po kroku – przepis

Krok 1. Kapustę kiszoną odciskamy dobrze z soku i przekładamy do dużej miski.

Krok 2. Do kapusty dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, cebulę pokrojoną w piórka oraz jabłko pokrojone w plastry i następnie w słupki. Wszystko razem ze sobą mieszamy.

Krok 3. Teraz bierzemy mniejszą miseczkę, do której wlewamy oliwę, dodajemy łyżeczkę miodu oraz dwie łyżeczki musztardy gruboziarnistej. Solimy i pieprzymy nasz sos.

Krok 4. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki, również dokładnie łącząc ze sobą całość. Opcjonalnie możesz dodać do sosu jeszcze octu jabłkowego.

Krok 5. Na koniec wrzuć do surówki garść pokrojonej natki pietruszki, pomieszaj i gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowe zastosowanie liści laurowych. Pomogą ci zwalczyć pewien problem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słodko kwaśne koreczki chili - PRZETWORY NA ZIMĘ

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto "zgniły pień". Niech nazwa cię nie odstraszy, jest pyszne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here