Król jesieni, czyli aromatyczny bigos ze śliwką

Bigos często gości na naszych stołach jesienią, która właśnie trwa w pełni. Chłodna i nieprzyjemna aura zdecydowanie sprzyja zrobieniu tego fantastycznego połączenia kapusty z mięsem i przyprawami.

Przepisów na bigos jest bez wątpienia wiele i w różnych regionach polski robi się go na własną modłę, lecz zapewne każdy z nich jest fantastyczny. Dziś pokażemy przepis na bigos z dodatkiem śliwek podsmażanych na maśle, które nadzą temu daniu wyjątkowego smaku. Taki bigos to prawdziwy król jesieni.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosta surówka, która pasuje do wielu dań

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Składniki na bigos – przepis

Bigos to danie wieloskładnikowe. Będziesz potrzebować:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 500 boczku wędzonego
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 g wypestkowanych śliwek
  • masło
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny w ziarnach
  • ziele angielskie
  • 4 liście laurowe

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Bigos krok po kroki – przepis

Krok 1. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Dokładamy też posiekaną kapustę kiszoną, dodajemy namoczone grzyby i część przypraw. Pamiętaj i nie wylewaj wody z grzybów.

Krok 2. Następnie warstwami układamy kapusty z przyprawami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Teraz siekamy cebulę i kroimy boczek.

Krok 3. Kroimy kiełbasę i łopatkę. Do rondla wlewamy olej i wkładamy boczek, następnie kiełbasę i potem łopatkę. Na koniec wrzucamy cebulę i wszystko dokładnie mieszamy.

Krok 4. Podsmażamy i zalewamy winem. Przykrywamy i dusimy mięso do miękkości.

Krok 5. Garnek z kapustą powinien gotować się co najmniej 2 godziny.
wypestkowane śliwki podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka razem koncentratem pomidorowym.

Krok 6. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kiełbasę, mięso i boczek.
Wlewamy też wodę, w której gotowaliśmy mięso. Wszystko gotujemy jeszcze aż do momentu, kiedy mięso będzie mięciutkie. Gotowe!

Taki bigos podawaj z pieczywem lub ziemniakami. Pamiętaj, ze bigos najlepszy jest, kiedy trochę poleży, a wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem - coś wspaniałego, zobacz przepis

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Deser z twarogiem i bananami

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here