Karp w galarecie ma swoje korzenie w kuchni polskiej i jest uważany za jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia wypada przypomnieć o tej pysznej potrawie.
Odpowiednio zrobiony karp w galarecie to naprawdę wspaniała rzecz. Łatwo jest źle przygotować karpia, przez co ryba ta nie smakuje dobrze, dlatego warto być uważnym przy robieniu jej. Ten przepis krok po kroku pokaże ci, jak idealnie przyrządzić karpia w galarecie.
Składniki na karpia w galarecie – przepis
Do wykonania karpia w galarecie potrzebujesz:
- 6 porcji karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera,
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żelatyny
- 1 /2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 1/2 l gorącej wody
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
Karp w galarecie krok po kroku – przepis
Krok 1. Rybę dobrze umyj, osusz, posól i skrop sokiem z cytryny.
Krok 2. Teraz w połowie szklanki z letnią wodą rozpuść żelatynę.
Krok 3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler obierz i umyj, następnie pokrój w plastry, zalej wrzątkiem i dodaj łyżkę rodzynek, ziela angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj.
Krok 4. Do warzyw włóż kawałki ryby, wywar posól i popieprz do smaku. Rybę gotuj tak około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie rybę delikatnie wyjmij, usuń z niej ości i odłóż do półmiska.
Krok 5. Wywar, w którym gotowały się warzywa i karp przecedź i dodaj do niego przygotowaną na początku żelatynę i poczekaj, aż ostygnie. Ugotowanymi warzywami, pozostałymi rodzynkami i gałązkami pietruszki udekoruj karpia leżącego w półmisku i wszystko zalej wywarem. Włóż całość do lodówki na minimum 5 godzin i gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>