Ciasto Biskup należy do tych ciast, które można przygotować na specjalne okazje, takie jak święta, urodziny czy inna uroczystość. Skąd nazwa Biskup? Otóż pochodzi ona od czerwonej galaretki w cieście, która przypomina kolor szat, które noszą ci właśnie duchowi.
Ciasto Biskup posiada kilka warstw, lecz nie jest skomplikowane do przygotowania, więc nie musisz się martwić, że coś się nie uda. Wystarczy trzymać się przepisu poniżej.
Składniki na ciasto Biskup – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- szklanka mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ciemne galaretki plus 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki dżemu wiśniowego
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g)
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 duże białka
- szczypta soli
- 240 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki suchego maku
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 80 g gorzkiej czekolady
- 50 g słodkiej śmietanki
Ciasto Biskup krok po kroku – przepis
Krok 1. Na początek czas na biszkopt. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodaj do ubitej masy i dokładnie wszystko wymieszaj. Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 2. Czas zrobić bezę. Ubijaj jajka, aż się lekko spienią i wtedy dodaj szczyptę soli, by następnie ubijać wszystko na sztywną pianę. Powoli dodawaj po łyżce cukru i miksuj, aż masa będzie gęsta i biała. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Na koniec wsyp do niej mak i wiórki.
Krok 3. Masę wyłóż łyżką na płaską blaszkę i dobrze wyrównaj w kształt prostokąta. Bezę piecz 50 minut w 140 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu odstaw, by wystygła.
Krok 4. Zrób galaretki, używając trzech szklanek wody i dodając do nich dżem. Odstaw do stężenia. Galaretkę wyłóż na ostudzony biszkopt i wstaw do lodówki.
Krok 5. Zrób krem, ucierając masło z cukrem i stopniowo dodając budyń ugotowany na 3 szklankach mleka. Budyń powinien być bardzo gęsty i ostudzony. Powstały krem wylej na galaretkę i wyrównaj. Na koniec przykryj beza.
Krok 6. Rozpuszczoną ze śmietanką czekoladę wylej na bezę i rozsmaruj. Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki i gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>