Wielkanocna babka z galarety bardzo dobrze prezentuje się na każdym stole wielkanocnym wśród wielu różnych dań. Uwielbiam, gdy podczas świąt na moim stole goszczą różnego rodzaju smakołyki zaczynając od babki, mazurków, roladek z szynki, jajka podawane na wiele sposobów. Zdecydowanie jest to czas, który uwielbiam. Polecam przepis!
Babka Wielkanocna z galarety jest bardzo prosta w wykonaniu, a smakuje rewelacyjnie. Co roku nie może jej zabraknąć na moim stole. Jest idealna jako przekąska do zwykłego pieczywa, jak i do jajek faszerowanych. Koniecznie musisz spróbować tej przepysznej babki wielkanocnej z galarety!
Składniki na Wielkanocną babkę z galarety – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy do babki bez komina o średnicy 24 cm.
- 400 g szynki wieprzowej
- 2 duże garście mrożonej marchewki z groszkiem
- 2 – 4 jajka
- mała puszka kukurydzy
- marynowane i pokrojone na plasterki pieczarki – 3 łyżki (lub w całości, jak wolicie)
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 5 łyżeczek żelatyny
- sól
Wykonanie Wielkanocnej babki z galarety krok po kroku – przepis:
Krok 1. Przygotowaną szynkę wieprzową kroimy w kostkę lub kroimy w cienkie plastry.
Krok 2. Do średniego garnka wlewamy małą ilość wody, lekko solimy i potem wrzucamy marchewkę wraz z groszkiem, aby się ugotowały.
Krok 3. Do rondelka nalewamy niewielką ilość wody, a następnie wkładamy jajka i gotujemy na twardo.
Krok 4. Puszkę kukurydzy otwieramy i wylewamy z niej zalewę.
Krok 5. Bulion nagrzewamy na palniku o średniej mocy, a następnie wsypujemy do niego żelatynę. Ważne by bulion był gorący ale nie wrzący.
Krok 6. Potem mieszamy ze sobą przecedzone warzywa, pokrojoną w kostkę lub plastry szynkę oraz pieczarki marynowane. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 7. Jajko obieramy ze skórki i przekrajamy na kilka plastrów. Plastry układamy na dno formy do babki i zalewamy je małą ilością bulionu z żelatyna (jajka mają być przykryte bulionem). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Krok 8. Gdy galaretka z jajkami nam lekko stężeje, dodajemy warzywa z szynką, a następnie zalewamy resztą bulionu. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Rada: Możemy też układać kolejne warstwy galarety według własnego pomysłu. Zastanawiacie się pewnie co zrobić, by nasza babka z galarety wyszła ładnie z formy? Jest na to bardzo prosty sposób. Wystarczy dosłownie na chwilkę umieścić ją w ciepłej wodzie. Po takiej „kąpieli” wręcz sama z niej wyjdzie 😁.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>