Choć „zgniły pień” nie kojarzy nam się najlepiej w kwestii nazwy ciasta, to spokojnie, nie masz się czego bać. To ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu.
Podajemy przepis na to ciasto i jeszcze raz uspokajamy, na jego nazwie kończą się kontrowersje z nim związane.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na ciasto „zgniły pień” – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
Na ciasto
-
2 szklanki mąki
-
szklanka jogurtu lub kefiru
-
szklanka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego
-
2 jajka
-
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na krem
-
0,5 litra kwaśnej śmietany
-
0,5 szklanki cukru
Ciasto „zgniły pień” krok po kroku – przepis
Krok 1. W misce ubij jajka trzepaczką i dodaj do nich jogurt, sodę wymieszaną z mąką oraz dżem. Wszystko dokładnie pomieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez pół godziny. Jak się upiecze, pozostaw je do wystygnięcia.
Krok 4. Teraz czas na krem. W misce wymieszaj mikserem na wysokich obrotach śmietanę z cukrem.
Krok 5. Ostygłe ciasto przekrój na trzy płaty i pomiędzy każdym płatem umieść krem. Ciasto możesz udekorować migdałami albo na przykład wiórkami kokosa.