Przepis na ciasto „zgniły pień”. Niech nazwa cię nie odstraszy, jest pyszne

Choć „zgniły pień” nie kojarzy nam się najlepiej w kwestii nazwy ciasta, to spokojnie, nie masz się czego bać. To ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu.

Podajemy przepis na to ciasto i jeszcze raz uspokajamy, na jego nazwie kończą się kontrowersje z nim związane.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik z ananasem. Nietypowe pyszne połączenie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Napar z cudownej rośliny, który pomaga na wiele dolegliwości

Składniki na ciasto „zgniły pień” – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki

  • szklanka jogurtu lub kefiru

  • szklanka dżemu wiśniowego lub porzeczkowego

  • 2 jajka

  • szklanka cukru

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Na krem

  • 0,5 litra kwaśnej śmietany

  • 0,5 szklanki cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Ciasto „zgniły pień” krok po kroku – przepis

Krok 1. W misce ubij jajka trzepaczką i dodaj do nich jogurt, sodę wymieszaną z mąką oraz dżem. Wszystko dokładnie pomieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez pół godziny. Jak się upiecze, pozostaw je do wystygnięcia.

Krok 4. Teraz czas na krem. W misce wymieszaj mikserem na wysokich obrotach śmietanę z cukrem.

Krok 5. Ostygłe ciasto przekrój na trzy płaty i pomiędzy każdym płatem umieść krem. Ciasto możesz udekorować migdałami albo na przykład wiórkami kokosa.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne tosty francuskie z truskawkami. Zrób je na śniadanie, a twój dzień będzie lepszy

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here