Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju. Połączenie kruchego ciasta z pysznymi jabłkami tworzy obłędną rzecz dla wszystkich łasuchów.
Przepis na tradycyjną szarlotkę do skomplikowanych nie należy i wystarczy się go trzymać, by ciasto wyrosło nam idealnie i swoim smakiem cieszyło całą rodzinę. Szarlotka to ciasto idealne na każdą okazję. Smaczne i aromatyczne. Jednym słowem najlepsze! 🙂
Składniki na szarlotkę – przepis
Aby wykonać szarlotkę potrzebujesz następujących składników:
- 1,5 kg jabłek – około 6 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 1 średnie jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
Szarlotka krok po kroku – przepis
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Teraz zagnieć ciasto rękami. Rób to szybko, energicznie, aż powstanie zwarta, zbita kula. Kulę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 2. Umyj, obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych. Na dużych oczach tarki ścieraj jabłka. Kiedy zetrzesz wszystkie potrzebne do zrobienia ciasta, odstaw je na 20 minut, by puściły sok. Po tym czasie wyciśnij je jeszcze dobrze, by oddały jak najwięcej soku. W tym momencie możesz, ale nie musisz dodać do nich pół łyżeczki cynamonu albo jakiejś przyprawy do szarlotki.
Krok 3. Kulę ciasta wyjmij z lodówki, odwiń z foli i podziel na dwie części. Jedną część z powrotem włóż do zamrażarki, ponieważ później będziesz ją ścierać, więc musi być bardzo twarda.
Krok 4. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a masłem wysmaruj boki formy. Połówkę kuli ciasta, która nie poszła do zamrażarki krój na plastry i wykładaj nimi dno formy, finalnie na sam koniec je zlepiając i tworząc jednolity spód.
Krok 5. Na spód wyłóż starte jabłka i dobrze je rozprowadź po całości i lekko ubij. Drugą połówkę ciasta wyjmij z zamrażarki i ścieraj na dużych oczkach tarki wprost na wyłożone jabłka.
Krok 6. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (opcja grzania góra/dół). Ciasto piecz około godziny, maksymalnie do 70 minut. Po pieczeniu zostaw szarlotkę do lekkiego ostudzenia, a na sam koniec posyp ją cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru z cynamonem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>