Keks bez wątpienia kojarzy się z Bożym Narodzeniem. To biszkoptowe ciasto wypiekane w podłużnej formie często gości na naszych stołach właśnie pod koniec grudnia. Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, więc warto przypomnieć sobie przepis jak zrobić dobry keks.
Pysznego keksa zrobisz w bardzo prosty sposób. Wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności kilka prostych składników. Polecam przepis każdemu.
Składniki na keks orzechowy – przepis
Do przygotowania pysznego keksa orzechowego potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 150g masła 82%
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 50g posiekanych orzechów laskowych
- 50g posiekanych migdałów
- skórka z jednej pomarańczy
- 100g żurawiny
- 200g gorzkiej czekolady
Przepis na keks orzechowy krok po kroku
Krok 1. Przygotuj keksówkę o długości około 25 centymetrów i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 2. Piekarnik nagrzej dokładnie do temperatury 165 stopni.
Krok 3. Cukier utrzyj z miękkim masłem do czasu, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką.
Krok 4. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodaj proszek do pieczenia i wsyp do masy.
Krok 5. Migdały, orzechy, skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubszą kostkę wrzuć do miski i obsyp mąką, tak aby dobrze pokryła każdy składnik.
Krok 6. Teraz dodaj wszystkie te składniki do ciasta, aby połączyły się z masą. Następnie uzupełnij tą masą całą keksówkę. Spodem łyżki zrób niewielkie zagłębienia wzdłuż całego ciasta.
Krok 7. Piecz keks przez godzinę. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostygnięcia. Potem wyjmij je z formy, wtedy będzie już gotowe do krojenia i jedzenia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>