Mizeria na zimę w słoikach to jeden z moich ulubionych przepisów, dzięki któremu cały rok mam pyszne ogóreczki. Samo wykonanie jej jest bardzo szybkie, a dodatkowo gdy nadejdzie czas obiadu i ochota na ogórki, zawsze mamy je pod ręką.
Po otwarciu słoika z mizerią wystarczy dodać ulubionych przypraw, śmietanę lub majonez, następnie całość zamieszać i gotowe. To świetne rozwiązanie, dzięki któremu nie tracimy też czasu na przygotowywanie dodatków tuż przed obiadem.
Gotowa mizeria w słoikach to szybki dodatek do obiadu lub kolacji. W zimie, kiedy świeże warzywa są droższe i mniej dostępne, taka przygotowana wcześniej sałatka jest bardzo wygodna. Ogórki, nawet po przetworzeniu, zachowują część swoich wartości odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Domowe przetwory mogą być zdrowsze od niektórych komercyjnych produktów zawierających konserwanty i dodatki.
Mizeria na zimę w słoikach – składniki:
Do przygotowania mizerii będziemy potrzebować następujących składników:
- 3 kg ogórków
- 2 łyżki soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu
Przepis na mizerię w słoikach krok po kroku:
Krok 1. Umyj i obierz wszystkie ogórki, następnie poszatkuj je na tarce.
Krok 2. Przełóż ogóreczki do dużej miski i dodaj kolejno: sól, cukier, ocet, potem całość wymieszaj i odstaw na około godzinę.
Krok 3. Gdy ogórki puszczą już wodę, przełóż je do słoików i zalej pozostałą wodą.
Krok 4. Zakręć słoiki, a następnie pasteryzuj je przez około 10-15 minut. Mizeria na zimę w słoikach jest już gotowa, ale warto obrócić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby sprawdzić czy żaden nie cieknie.
Robienie mizerii na zimę to świetny sposób na zachowanie smaku lata, oszczędność czasu i pieniędzy, a także na spożywanie zdrowych, domowych przetworów w chłodniejsze miesiące.
Zobacz więcej przetworów <<TUTAJ>>
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>