Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami

0
2705

Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad, który za każdym razem zachwyca podniebienia. Ich znakomity smak sprawia, że każdy ma ochotę sięgnąć po kolejnego krokieta. Koniecznie wypróbuj ten rewelacyjny oraz sprawdzony domowy przepis i ciesz się pysznymi krokietami z młodej kapusty!

Szczerze mówiąc wykonuję ten przepis bardzo często, ze względu na to, że te krokiety uwielbiają moi domownicy. Sprawdzi się nie tylko na rodzinny obiad, ale również na spotkania ze znajomymi, jak i na różnego rodzaju uroczystości. Serdecznie polecam Ci przepis na krokiety z młodą kapustą i pieczarkami.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Składniki na krokiety z młodą kapustą i pieczarkami – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 1 biała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 pęczka zielonego koperku
  • 20 g startego sera żółtego
DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić by placki ziemniaczane nie ciemniały? Przepis na idealne placki
DZISIAJ GRZEJE:  Kantyczka - przepis na pyszne, efektowne ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie krokietów z młodą kapustą i pieczarkami krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do dość dużej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz dodajemy szklankę przesianej mąki, a następnie na dużych obrotach miksujemy całość.

Krok 2. Do ciasta naleśnikowego dodajemy 1/4 łyżeczkę soli oraz stopniowo (nadal mieszając) dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy przez kilka minut.

Krok 3. Ciasto odkładamy na 20 – 25 min.

Krok 4. Teraz zajmiemy się przygotowaniem farszu. Pieczarki czyścimy, a następnie kroimy w niedużą kostkę. To samo robimy z cebulą.

Krok 5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy cebulę do momentu jej zarumienienia. Potem dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa

Krok 6. Z kapusty usuwamy pierwsze listki i drobno szatkujemy, następnie poszatkowana kapustę wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min do momentu aż kapusta zmięknie.

Krok 7. Garnek zdejmujemy z ognia i przecedzamy kapustę. Następnie kapustę znów umieszczamy w garnku i włączamy palnik. Dodajemy podsmażoną kapustę oraz pieczarki, dokładnie mieszamy.

Krok 8. Dodajemy ser i gotujemy do momentu aż się rozpuści i farsz będzie gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 9. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy koperek. Dokładnie mieszamy.

Krok 10. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją niewielką ilością oleju, a następnie smażymy naleśniki.

Krok 11. Na podsmażonego naleśnika układamy porcję farszu i zawijamy w rulon. Naleśniki ponownie podsmażamy na patelni.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Nie tylko owoce, ale również liście tej rośliny mają doskonały wpływ na nasz organizm. Ten napar odmładza i oczyszcza
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z szyszek sosny – łatwy przepis na odporność i szybkie pokonanie choroby

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą
DZISIAJ GRZEJE:  Domowe lody truskawkowe - szybki i niezawodny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here