Zdrowa, szybka przekąska. Przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem

Jeżeli kochasz szpinak i łososia, ten przepis jest dla ciebie. Szybka, pieczona przekąska w postaci rolady szpinakowej z łososiem i serkiem to doprawdy rzecz fenomenalna. W takim wydaniu szpinak smakuje po prostu fantastycznie.

Przepis na roladę jest banalny i wykonanie go razem z pieczeniem zajmuje mniej niż godzinę. Koniecznie zrób to cudo u siebie w domu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki

DZISIAJ GRZEJE:  Połączenie nieco zaskakujące. Przepis na piernik z pomidorem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych

Składniki na roladę szpinakową – przepis

Do wykonania tej rolady potrzebujesz:

Składniki na omlet

  • 4 średnie jajka
  • pół szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g szpinaku np. świeżego baby
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na wypełnienie

  • 200-300 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • siekany koperek i pietruszka

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Rolada szpinakowa krok po kroku – przepis

Krok 1. Do wysokiego naczynia dodaj szpinak, mleko, sól, cukier i jajka. Wszystko razem dokładnie zblenduj. Następnie dodaj mąkę i zblenduj całość ponownie. Jeżeli chcesz, żeby masa wyszła odpowiednio puszysta, oddziel najpierw żółtka od białek, białka ubij z solą na sztywno, żółtka zmiksuj z resztą, a potem dodaj ubitą pianę z białek do całości.

Krok 2. Blachę wypełnił równo papierem do pieczenia i rozprowadź ciasto omletowe po całej powierzchni.

Krok 3. Omlet piecz na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). Czas pieczenia to około 20 minut, aż do lekkiego zarumienia. Po tym czasie uchyl lekko drzwiczki na kilka minut i poczekaj. Po wyjęciu blachy zdejmij papier z omletem na blat i zawiń w rulon. Niech tak zrolowane stygnie przez 20-30 minut.

Krok 4. Gdy omlet ostygnie, rozwiń go, wciąż nie zdejmując papieru. Po całej jego powierzchni rozprowadź serek śmietankowy, a na niego plastry łososia, jeden obok drugiego. Całość posyp siekanymi ziołami w postaci koperku i pietruszki.

Krok 5. Teraz z powrotem zawiń roladę, ale zrób to bardzo ciasno, mocno i ostrożnie. Kiedy już to zrobisz, włóż ją do lodówki na co najmniej pół godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik z kolorami tęczy, który zachwyci twoje dziecko

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mocno ciągnące się kulki serowe. Fenomenalna przekąska z 3 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na buraczki w słoikach na zimę. Rewelacyjny smak powala na kolana

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe pierogi z białym słodkim serem - pychota

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here