Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych

0
17197

Często w ferworze dnia codziennego nie mamy czasu dosłownie na nic, a co dopiero na stanie w kuchni i mozolne gotowanie. To właśnie na takie sytuacje wymyślono szybkie, sprawdzone przepisy.

Pokażemy wam dzisiaj obiad z jednej patelni, który wykonacie bardzo szybko przy użyciu kilku prostych składników. Pomysł na ten obiad pokazał znany z platformy Youtube kucharz Tomasz Strzelczyk.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem
DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Składniki na obiad z jednej patelni – przepis

Do wykonania tego obiadu potrzebujesz:

  • 600 g mięsa mielonego (np. łopatka czy karkówka)

  • 500 g kapusty

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 150 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

  • 2 łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz do smaku

Obiad z jednej patelni krok po kroku – przepis

Krok 1. Mielone mięso podsmaż na oleju. W międzyczasie pokrój w kostkę jedną dużą cebulę i zetrzyj na tarce jedną dużą marchewkę.

Krok 2. Gdy mięso nabierze koloru, dodaj pokrojone warzywa. Zamieszaj wszystko i przykryj pokrywką, pod którą mięso z warzywami niech duszą się przez około 6 minut.

Krok 3. Posiekaj kapustę, a do mięsa i warzyw dodaj starte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy i chwilę wszystko smaż.

Krok 4. Teraz dodaj przyprawy, czyli słodką czerwoną paprykę, majeranek i sól oraz pieprz do smaku.

Krok 5. Wlej bulion i dodaj posiekaną kapustę. Wymieszaj dokładnie wszystko, a jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze trochę bulionu. Przykryj patelnię przykrywką i duś potrawę około 15 minut.

Krok 6. Po tym czasie danie jest gotowe. Możesz udekorować je natką pietruszki z wierzchu i podawać.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit
DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika
DZISIAJ GRZEJE:  Babka na mleku skondensowanym, która wyjdzie każdemu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here