Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych

Często w ferworze dnia codziennego nie mamy czasu dosłownie na nic, a co dopiero na stanie w kuchni i mozolne gotowanie. To właśnie na takie sytuacje wymyślono szybkie, sprawdzone przepisy.

Pokażemy wam dzisiaj obiad z jednej patelni, który wykonacie bardzo szybko przy użyciu kilku prostych składników. Pomysł na ten obiad pokazał znany z platformy Youtube kucharz Tomasz Strzelczyk.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Składniki na obiad z jednej patelni – przepis

Do wykonania tego obiadu potrzebujesz:

  • 600 g mięsa mielonego (np. łopatka czy karkówka)

  • 500 g kapusty

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 150 ml bulionu warzywnego

  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

  • 2 łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz do smaku

Obiad z jednej patelni krok po kroku – przepis

Krok 1. Mielone mięso podsmaż na oleju. W międzyczasie pokrój w kostkę jedną dużą cebulę i zetrzyj na tarce jedną dużą marchewkę.

Krok 2. Gdy mięso nabierze koloru, dodaj pokrojone warzywa. Zamieszaj wszystko i przykryj pokrywką, pod którą mięso z warzywami niech duszą się przez około 6 minut.

Krok 3. Posiekaj kapustę, a do mięsa i warzyw dodaj starte ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy i chwilę wszystko smaż.

Krok 4. Teraz dodaj przyprawy, czyli słodką czerwoną paprykę, majeranek i sól oraz pieprz do smaku.

Krok 5. Wlej bulion i dodaj posiekaną kapustę. Wymieszaj dokładnie wszystko, a jeżeli całość będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze trochę bulionu. Przykryj patelnię przykrywką i duś potrawę około 15 minut.

Krok 6. Po tym czasie danie jest gotowe. Możesz udekorować je natką pietruszki z wierzchu i podawać.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika

DZISIAJ GRZEJE:  Babka na mleku skondensowanym, która wyjdzie każdemu

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here