Tradycyjne austriackie ciastka „Vanillekipferl” to wyjątkowe słodycze. Ich delikatny smak migdałowo-waniliowy oraz charakterystyczny kształt półksiężyca czynią je wyjątkowym wypiekiem.
Te małe cudeńka cukiernicze są tradycyjnie serwowane podczas Bożego Narodzenia, ale nie trzeba czekać, aż nadejdzie ta wyjątkowa okazja, można cieszyć się nimi przez cały rok.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na półksiężyce – przepis
Do wykonania ciastek potrzebujesz:
200 g mąki pszennej tortowej
150 g masła
80 g drobno pokruszonych migdałów
50 g cukru drobnego
nasionka z jednej laski wanilii
50 g cukru pudru
Półksiężyce krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę i cukier drobny. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, migdały oraz nasiona wanilii.
Krok 2. Ciasto wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta kruchego, ale możesz też rękami. Z ciasta ugnieć dużą kulę, którą następnie zawiń w folię spożywczą i włóż w lodówce na 20-25 minut.
Krok 3. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni z opcją pieczenia góra-dół lub 185 stopni z termoobiegiem. Piekarnik musi być rozgrzany bardzo dobrze.
Krok 4. Z ciasta odcinaj kawałki i roluj je na sznurek o średnicy około 1 centymetra. Odcinaj fragment sznurka o długości około 6-7 centymetrów i zawijaj go na kształt półksiężyca.
Krok 5. Tak zrobione ciastka układaj na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Półksiężyce piecz około 10-11 minut na średniej półce piekarnika, aż delikatnie się zarumienią. Po pieczeniu od razu wyjmij je z piekarnika.
Krok 6. Poczekaj, aż przestygną i po tym czasie wytarzaj je wszystkie w cukrze pudrze. Gotowe!