Ciasto z makiem od razu kojarzy nam się z makowcem i świętami, jednak mak pasuje również do innego rodzaju wypieków.
Koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne, kremowe ciasto z makiem, które zwieńczone polewą czekoladową smakuje po prostu doskonale.
Składniki na ciasto z makiem – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
Składniki na trzy warstwy ciasta
6 białek
3 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki cukru
1 buteleczka aromatu waniliowego
5 łyżek maku
10 łyżek mąki
15 gramów proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Składniki na krem
4 żółtka
1 opakowanie aromatu waniliowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
6 łyżek cukru
250 gramów masła
Składniki na polewę
100 gramów ciemnej czekolady
1 łyżeczka oleju
Ciasto z makiem krok po kroku – przepis
Krok 1. Na początek przygotuj ciasto kruche. Ubij białka, aż powstanie sztywna piana.
Krok 2. Do piany dodaj cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Dodaj też mak, wiórki kokosowe, aromat waniliowy, mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko. Wymieszaj całość.
Krok 3. Tak powstałą masę przelej do formy o wymiarach 24×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem. Piecz ciasto przez 10 do 15 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój je na trzy równe płaty.
Krok 4. Teraz przygotuj krem. W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa zrobi się kremowa. Dodaj aromat waniliowy, budyń waniliowy oraz mleko. Wymieszaj wszystko trzepaczką tak, aby nie było grudek.
Krok 5. Krem zacznij gotować na wolnym ogniu, aż stanie się gęsty. Kiedy ostygnie, dodaj mięciutkie masło i mieszaj kilka minut, aż powstanie jednolita, delikatna masa. Tak powstanie ostateczna wersja kremu, który podziel na dwie części.
Krok. 6. Czas na zrobienie polewy. Pokrusz czekoladę i rozpuść ją razem z olejem w kąpieli wodnej.
Krok 7. Pierwszy płat ciasta nasmaruj pierwszą częścią kremu. Połóż drugi płat i rozprowadź na nim pozostałą część kremu. Połóż kolejny płat ciasta, delikatnie przyciśnij i dokładnie polej go polewą, rozprowadzając po całości.
Krok 8. Włóż ciasto do lodówki i po 3-4 godzinach będzie gotowe do jedzenia.