Pyszne ciasto z makiem to nie tylko makowiec. Przekonaj się sam i sprawdź ten przepis

0
34016

Ciasto z makiem od razu kojarzy nam się z makowcem i świętami, jednak mak pasuje również do innego rodzaju wypieków.

Koniecznie sprawdźcie ten przepis na przepyszne, kremowe ciasto z makiem, które zwieńczone polewą czekoladową smakuje po prostu doskonale.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań
DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Składniki na ciasto z makiem – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:

Składniki na trzy warstwy ciasta

  • 6 białek

  • 3 łyżki wiórek kokosowych

  • 3 łyżki cukru

  • 1 buteleczka aromatu waniliowego

  • 5 łyżek maku

  • 10 łyżek mąki

  • 15 gramów proszku do pieczenia

  • 5 łyżek mleka

Składniki na krem

  • 4 żółtka

  • 1 opakowanie aromatu waniliowego

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 500 ml mleka

  • 6 łyżek cukru

  • 250 gramów masła

Składniki na polewę

  • 100 gramów ciemnej czekolady

  • 1 łyżeczka oleju

DZISIAJ GRZEJE:  Waniliowe półksiężyce. Idealne na święta Bożego Narodzenia

Ciasto z makiem krok po kroku – przepis

Krok 1. Na początek przygotuj ciasto kruche. Ubij białka, aż powstanie sztywna piana.

Krok 2. Do piany dodaj cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Dodaj też mak, wiórki kokosowe, aromat waniliowy, mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko. Wymieszaj całość.

Krok 3. Tak powstałą masę przelej do formy o wymiarach 24×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej tłuszczem. Piecz ciasto przez 10 do 15 minut w temperaturze 200 stopni. Kiedy wystygnie, przekrój je na trzy równe płaty.

Krok 4. Teraz przygotuj krem. W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa zrobi się kremowa. Dodaj aromat waniliowy, budyń waniliowy oraz mleko. Wymieszaj wszystko trzepaczką tak, aby nie było grudek.

Krok 5. Krem zacznij gotować na wolnym ogniu, aż stanie się gęsty. Kiedy ostygnie, dodaj mięciutkie masło i mieszaj kilka minut, aż powstanie jednolita, delikatna masa. Tak powstanie ostateczna wersja kremu, który podziel na dwie części.

Krok. 6. Czas na zrobienie polewy. Pokrusz czekoladę i rozpuść ją razem z olejem w kąpieli wodnej.

Krok 7. Pierwszy płat ciasta nasmaruj pierwszą częścią kremu. Połóż drugi płat i rozprowadź na nim pozostałą część kremu. Połóż kolejny płat ciasta, delikatnie przyciśnij i dokładnie polej go polewą, rozprowadzając po całości.

Krok 8. Włóż ciasto do lodówki i po 3-4 godzinach będzie gotowe do jedzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Obwarzanki, czyli świetna alternatywa dla chleba czy bułek

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnek, kurkuma, cytryna i miód ten przepis na domową aspirynę to prawdziwy hit na przeziębienie. Koniecznie zobacz i zrób nim dopadnie Cię choroba
DZISIAJ GRZEJE:  Sernik z ananasem. Nietypowe pyszne połączenie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here