Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika

0
22997

Ciasta robione na podstawie popularnych batoników to bardzo częsta praktyka w naszych kuchniach. Zamiast kupować batony o wątpliwym składzie w sklepie, lepiej zrobić ich odpowiednik w domu.

Takie ciasto na pewno zasmakuje naszym dzieciom, które zachwycone będą, gdy usłyszą nazwę swojej ulubionej słodkości. Dzisiaj pokażemy wam przepis na ciasto Milky Way, oparte rzecz jasna na popularnej przekąsce.

DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba
DZISIAJ GRZEJE:  Coś dla zdrowia, czyli korzeń chrzanu i jego lecznicze właściwości. Zobacz przepis na syrop

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Napar z cudownej rośliny, który pomaga na wiele dolegliwości

Składniki na ciasto Milky Way – przepis

Do wykonania tego ciasta będziesz potrzebować:

Biszkopt czekoladowy:

  • 5 jaj,

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2,5 łyżki ciemnego kakao

Masa mleczna:

  • 2 szklanki mleka w proszku

  • 250 g miękkiego masła

  • 1/2 szklanki mleka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Ciasto Milky Way krok po kroku – przepis

Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Na koniec dodaj cukier.

Krok 2. Do ubitej piany dodaj żółtka i wymieszaj. Do wszystkiego wsyp też przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.

Krok 3. Masę przelej do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza i piecz tak ciasto przez około pół godziny.

Krok 4. Teraz w garnku zagotuj mleko razem z cukrem waniliowym i odstaw na bok, niech ostygnie.

Krok 5. Masło dobrze utrzyj, niech zrobi się z niego puszysta masa, do której dodaj ostudzone mleko oraz mleko w proszku. Wszystko razem zmiksuj.

Krok 6. Biszkopt, który został upieczony, podziel na dwie części. Na jednej z nich wylej i rozprowadź masę mleczną, a drugim przykryj całość.

Krok 7. Teraz w garnku rozpuść czekoladę z mlekiem i powstałą polewą udekoruj ciasto z wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin i gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka bez pieczenia. To ciasto jest przepyszne

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe pierogi z białym słodkim serem - pychota

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here