Ciasta robione na podstawie popularnych batoników to bardzo częsta praktyka w naszych kuchniach. Zamiast kupować batony o wątpliwym składzie w sklepie, lepiej zrobić ich odpowiednik w domu.
Takie ciasto na pewno zasmakuje naszym dzieciom, które zachwycone będą, gdy usłyszą nazwę swojej ulubionej słodkości. Dzisiaj pokażemy wam przepis na ciasto Milky Way, oparte rzecz jasna na popularnej przekąsce.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na ciasto Milky Way – przepis
Do wykonania tego ciasta będziesz potrzebować:
Biszkopt czekoladowy:
5 jaj,
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki ciemnego kakao
Masa mleczna:
2 szklanki mleka w proszku
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
Polewa czekoladowa:
150 g mlecznej czekolady
6 łyżek mleka
Ciasto Milky Way krok po kroku – przepis
Krok 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Na koniec dodaj cukier.
Krok 2. Do ubitej piany dodaj żółtka i wymieszaj. Do wszystkiego wsyp też przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao.
Krok 3. Masę przelej do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza i piecz tak ciasto przez około pół godziny.
Krok 4. Teraz w garnku zagotuj mleko razem z cukrem waniliowym i odstaw na bok, niech ostygnie.
Krok 5. Masło dobrze utrzyj, niech zrobi się z niego puszysta masa, do której dodaj ostudzone mleko oraz mleko w proszku. Wszystko razem zmiksuj.
Krok 6. Biszkopt, który został upieczony, podziel na dwie części. Na jednej z nich wylej i rozprowadź masę mleczną, a drugim przykryj całość.
Krok 7. Teraz w garnku rozpuść czekoladę z mlekiem i powstałą polewą udekoruj ciasto z wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin i gotowe.