Przepis na szybkie ciasto kakaowe. Idealny pomysł na smaczny deser

Dziś mamy dla Was idealny pomysł na smaczny deser. Przepis na szybkie ciasto kakaowe. Z pewnością Wasze rodziny pokochają ten pyszny wypiek. Naszym ciastem będą się zajadać zarówno dzieci, jak ich rodzice.

Przepis na ciasto kakaowe o smaku czekoladowym

Jeśli nie wyobrażacie sobie popołudniowej kawy, czy herbaty bez kawałka ciasta to trafiliście znakomicie. Proponujemy przepis na wyśmienite ciasto kakaowe. Co ciekawe takie cukiernicze cudo może wykonać nawet mniej wprawiony kucharz. Poza tym, przygotowanie tego ciasta nie wymaga dużo czasu i skomplikowanych produktów. Warto dodać, że pomimo braku wśród składników czekolady, ciasto z tego przepisu zadowoli swoim smakiem wszystkich amatorów słodyczy.

Składniki przepisu:

  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże lub 3 małe jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub posiekanej czekolady

Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki z przepisu były w temperaturze pokojowej.

Wykonanie przepisu:

  1. Najpierw roztop masło w garnuszku. Pozostaw je do ostygnięcia.
  2. Do naczynia przelej przestudzone masło. Następnie dodaj kakao. Starannie wymieszaj.
  3. Do masy dodaj cukier i wanilię. Ponownie dokładnie wymieszaj całość.
  4. Lekko roztrzep jaja. Następnie przelej je do miski z masą kakaową. Wymieszaj całość.
  5. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodaj przesianą mąkę i sól. Wymieszaj.
  6. Dodaj posiekane orzechy włoskie lub czekoladę. Wymieszaj.
  7. Uszykuj formę o wymiarach max. 28 x 18 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Masę przełóż do formy. Wyrównaj.
  9. Piekarnik nagrzej do temeratury 160 stopni Celsjusza. Włóż formę z ciastem do pieca.
  10. Ciasto kakaowe z tego przepisu piecz bez termoobiegu przez około 20 – 22 minuty.
  11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przestudź.

Możesz sprawdzić czy ciasto nie jest surowe, wkładając do niego drewniany patyczek.

Nie piecz ciasta zbyt długo, gdyż za bardzo je wysuszysz.

  1. Maryla Rodowicz chce o tym zapomnieć. Szokujące fakty z przeszłości gwiazdy
  2. Wielbiciele serialu „Doktor Quinn” są w szoku. To niewiarygodne
  3. Hazal Subasi ze ślubną obrączką. O co chodzi?

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here