Placek czeski nazywany również miodownikiem to przepyszne blaty miodowe przełożone kremem grysikowym z warstwą powideł śliwkowych. Jest to jeden z tych przepisów, które warto przygotować na święta.
Z pewnością mazurek czeski to ciasto , które powinno znaleźć się na Wielkanocnym stole. Watro je przygotować nawet dwa dni wcześniej, by blaty miodowe miały czas zmięknąć. Ciasto jest pyszne i z ręką na sercu mogę je wszystkim polecić. Zobacz przepis poniżej.
Składniki na ciasto grysikowe – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
Składniki na ciasto:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru
- 10 dag margaryny lub masła
- 2 jajka
- 7 dag miodu
- 1 łyżeczka sody
- dodatkowo powidło lub dżem np. z czarnej porzeczki
Składniki na masę grysikową:
- 1\2 l mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła 200g
- 100 g cukru pudr
- 2 żółtka
Sposób przygotowania ciasta krok po kroku
Krok 1. Mąkę z masłem należy wyrobić nożem lub masło zetrzeć na tarce. Dodać cukier, miód, sodę i jajka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na trzy równe części.
Każdą część należy rozwałkować i wyłożyć do osobnej posmarowanej masłem formy 24cmx24cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Krok 2. Blaty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
Krok 3. Kaszę mannę gotujemy na mleku wymieszanym wcześniej z cukrem waniliowym. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kolejno masło ucieramy z cukrem. Ucierając dodajemy żółtka i zimną kaszę mannę.
Krok 4. Następnie należy posmarować blat ciasta powidłem i wyłożyć połowę masy. Następnie kładziemy drugi placek i smarujemy go powidłem i masą. Przykładamy trzeci placek na wierzch ciasta. Dekorujemy według własnego uznania. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>