Przepis na mazurek czeski z kremem grysikowym. Ciasto idealne na Wielkanoc

0
1488

Placek czeski nazywany również miodownikiem to przepyszne blaty miodowe przełożone kremem grysikowym z warstwą powideł śliwkowych. Jest to jeden z tych przepisów, które warto przygotować na święta.

Z pewnością mazurek czeski to ciasto , które powinno znaleźć się na Wielkanocnym stole. Watro je przygotować nawet dwa dni wcześniej, by blaty miodowe miały czas zmięknąć. Ciasto jest pyszne i z ręką na sercu mogę je wszystkim polecić. Zobacz przepis poniżej.

Składniki na ciasto grysikowe – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 7 dag miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • dodatkowo powidło lub dżem np. z czarnej porzeczki
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Shrek - przepis na przepyszny deser, który uwielbia każdy

Składniki na masę grysikową:

  • 1\2 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła 200g
  • 100 g cukru pudr
  • 2 żółtka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzechowiec na biszkopcie - pyszny i idealny na każdą okazję

Sposób przygotowania ciasta krok po kroku

Krok 1. Mąkę z masłem należy wyrobić nożem lub masło zetrzeć na tarce. Dodać cukier, miód, sodę i jajka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na trzy równe części.

Każdą część należy rozwałkować i wyłożyć do osobnej posmarowanej masłem formy 24cmx24cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Krok 2. Blaty pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Jajka w kremie chrzanowym z szynką i serem. Super przepis

Krok 3. Kaszę mannę gotujemy na mleku wymieszanym wcześniej z cukrem waniliowym. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kolejno masło ucieramy z cukrem. Ucierając dodajemy żółtka i zimną kaszę mannę.

Krok 4. Następnie należy posmarować blat ciasta powidłem i wyłożyć połowę masy.  Następnie kładziemy drugi placek i smarujemy go powidłem i masą. Przykładamy trzeci placek na wierzch ciasta. Dekorujemy według własnego uznania. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na babkę majonezową - nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole