Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

Sezon na dynie w pełni, więc nie zwlekaj i odwiedź sklep bądź stragan, by nabyć to fantastyczne warzywo, choć z botanicznego punktu widzenia jego słodki miąższ jest owocem.

Dynie przygotowujemy częściej w wytrwany sposób, na przykład w formie zupy. W dzisiejszym przepisie dowiecie się z kolei, jak zrobić fantastyczny dżem na bazie dyni i pomarańczy. Jest znakomity i z pewnością posmakuje nawet dzieciom. Poleć przepis znajomym! 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami. Podpowiadamy, co zrobić, by nie była gorzka

DZISIAJ GRZEJE:  Nie kupuj chleba razowego. Zrób go według tego przepisu. Dodaj nasiona i ciesz się pysznym zdrowym chlebkiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Składniki na dżem z dyni i pomarańczy – przepis 

Oto składniki, których będziesz potrzebować do zrobienia tego znakomitego dżemu:

  • 1,5 kg dyni po wydrążeniu
  • 4 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • 1 cytryna,
  • 500 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • mały kawałek imbiru

DZISIAJ GRZEJE:  Super przepis na zupę dyniową

Dżem z dyni i pomarańczy krok po kroku – przepis 

Krok 1. Umytą dynię przekrój na pół i wydrąż z niej wszystkie nasiona. Potem pokrój ją na małe kawałki i wrzuć je do garnka.

Krok 2. Dobrze umyj i obierz jabłka. Wykrój z nich gniazdo z pestkami, następnie drobno posiekaj i dodaj do dyni w garnku.

Krok 3. Sok z pomarańczy i cytryny wyciśnij i zalej nim dynię oraz jabłka czekające w garnku.

Krok 4. Gotuj wszystko pod przykryciem, aż wszystkie składniki się rozpadną. Wtedy dodaj cukier, cynamon oraz kawałek imbiru starty na tarce. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Mieszaj wszystko co jakiś czas.

Krok 5. Gotowy dżem przelej do słoików, dobrze zakręć i postaw je do góry dnem. Przykryj ściereczką i poczekaj, aż wystygną. Powinno to zająć około 2 godzin. Taki dżem nie wymaga pasteryzacji. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem. Lepszego placka dawno nie jadłeś

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto czekoladowe - oblane polewą czekoladową jest wyśmienite

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here