Miodownik to znane ciasto, które najczęściej wypiekamy w naszej kuchni. Jego alternatywna wersja bez pieczenia to równie dobry i pyszny wybór. Zrób go samemu w domu na przykład na zbliżające się święta.
Przepis jak zwykle jest prosty i łatwy do wykonania. Wystarczy poświęcić trochę czasu, by stworzyć to rozpływające się w ustach ciasto, które zachwyci całą rodzinę.
Składniki na miodownik bez pieczenia – przepis
Do wykonania miodownika potrzebujesz:
Składniki na blaty:
- 2 szklanki mielonych orzechów
- 400 g herbatników
- 16 sztuk daktyli
- 6 łyżek miodu
Składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki cukru
Składniki na polewę:
- 50 ml śmietanki 30 procent
- 50 g czekolady
- 1 łyżka miodu
Miodownik bez pieczenia krok po kroku – przepis
Krok 1. Daktyle wymocz w ciepłej wodzie przez pół godziny, a następnie zblenduj. Ciasteczka również zblenduj na miał i połącz z mielonymi orzechami. Dodaj do nich daktyle oraz miód i zagniataj ciasto, z którego uformuj kulę. Podziel kulę na 4 części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 2. W jednym naczyniu mieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier zwykły, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W osobnym garnku zagotuj pozostałe dwie szklanki mleka i dodaj masło. Stopniowo połącz obie mieszanki, nieustannie mieszając i doprowadzając do wrzenia. Masa powinna zgęstnieć. Odstaw całość, aby wystygła.
Krok 3. Wyciągnij kulę z lodówki i jedną z nich połóż na papierze do pieczenia i rozgnieć. Połóż na górę kolejny papier do pieczenia i rozwałkuj ciasto na kwadrat o rozmiarach 30cmx30cm. Ściągnij papier, wyrównaj boki i wstaw blat ciasta do lodówki. Zrób tak z trzema pozostałymi kawałkami z lodówki.
Krok 4. Wyjmij pierwszą warstwę z lodówki, nałóż na nią warstwę powideł i rozprowadź delikatnie 1/3 zimnego kremu budyniowego. Następnie ułóż drugą warstwę ciasta i smaruj ją kolejną porcją kremu budyniowego. Przykryj ją trzecią warstwą. Na trzecim kawałku ciasta nałóż znowu powidła i ostatnią część kremu budyniowego, a całość przykryj czwartym, ostatnim kawałkiem ciasta.
Krok 5. Przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 40 minut. Później przetnij miodownik na pół, posmaruj jedną połówkę powidłami lub czekoladą i połóż ją na drugą połówkę, by miodownik osiągnął wymiary 15cmx30cm. Wstaw ciasto na kolejne 40 minut do lodówki.
Krok 6. Śmietankę dobrze podgrzej i dodaj do niej czekoladę oraz miód. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i taką mieszanką polej ciasto z góry, a następnie posyp je mielonymi orzechami.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>