Miodownik bez pieczenia. Idealny na zbliżające się święta

0
1874

Miodownik to znane ciasto, które najczęściej wypiekamy w naszej kuchni. Jego alternatywna wersja bez pieczenia to równie dobry i pyszny wybór. Zrób go samemu w domu na przykład na zbliżające się święta.

Przepis jak zwykle jest prosty i łatwy do wykonania. Wystarczy poświęcić trochę czasu, by stworzyć to rozpływające się w ustach ciasto, które zachwyci całą rodzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kultową Wuzetkę
DZISIAJ GRZEJE:  Prosty trik na nieprzyjemny zapach z lodówki. Wystarczą tylko te dwie rzeczy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Składniki na miodownik bez pieczenia – przepis

Do wykonania miodownika potrzebujesz:

Składniki na blaty:

  • 2 szklanki mielonych orzechów
  • 400 g herbatników
  • 16 sztuk daktyli
  • 6 łyżek miodu

Składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki cukru

Składniki na polewę:

  • 50 ml śmietanki 30 procent
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżka miodu

Miodownik bez pieczenia krok po kroku – przepis

Krok 1. Daktyle wymocz w ciepłej wodzie przez pół godziny, a następnie zblenduj. Ciasteczka również zblenduj na miał i połącz z mielonymi orzechami. Dodaj do nich daktyle oraz miód i zagniataj ciasto, z którego uformuj kulę. Podziel kulę na 4 części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.

Krok 2. W jednym naczyniu mieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier zwykły, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W osobnym garnku zagotuj pozostałe dwie szklanki mleka i dodaj masło. Stopniowo połącz obie mieszanki, nieustannie mieszając i doprowadzając do wrzenia. Masa powinna zgęstnieć. Odstaw całość, aby wystygła.

Krok 3. Wyciągnij kulę z lodówki i jedną z nich połóż na papierze do pieczenia i rozgnieć. Połóż na górę kolejny papier do pieczenia i rozwałkuj ciasto na kwadrat o rozmiarach 30cmx30cm. Ściągnij papier, wyrównaj boki i wstaw blat ciasta do lodówki. Zrób tak z trzema pozostałymi kawałkami z lodówki.

Krok 4. Wyjmij pierwszą warstwę z lodówki, nałóż na nią warstwę powideł i rozprowadź delikatnie 1/3 zimnego kremu budyniowego. Następnie ułóż drugą warstwę ciasta i smaruj ją kolejną porcją kremu budyniowego. Przykryj ją trzecią warstwą. Na trzecim kawałku ciasta nałóż znowu powidła i ostatnią część kremu budyniowego, a całość przykryj czwartym, ostatnim kawałkiem ciasta.

Krok 5. Przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 40 minut. Później przetnij miodownik na pół, posmaruj jedną połówkę powidłami lub czekoladą i połóż ją na drugą połówkę, by miodownik osiągnął wymiary 15cmx30cm. Wstaw ciasto na kolejne 40 minut do lodówki.

Krok 6. Śmietankę dobrze podgrzej i dodaj do niej czekoladę oraz miód. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i taką mieszanką polej ciasto z góry, a następnie posyp je mielonymi orzechami.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Prosty przepis na zdrowy posiłek
DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz
DZISIAJ GRZEJE:  Truskawkowy sernik na zimno. Ekspresowy przepis na wyśmienity deser