Ciasto Wuzetka składa się z warstw kakaowych biszkoptów przekładanych kremem waniliowym lub czekoladowym. Wierzch ciasta jest zazwyczaj dekorowany polewą czekoladową. W niektórych wersjach przepisu dodaje się również orzechy lub posypkę kakaową.
Ciasto to zyskało popularność nie tylko ze względu na swój smak, ale także ze względu na kulturową konotację z czasami PRL-u. Warto zauważyć, że przepis na ciast może różnić się w zależności od regionu.
Składniki na ciasto Wuzetka – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
Składniki na biszkopt
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 5 łyżek kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jajek
- ulubiony dżem
Składniki na krem śmietankowy
- 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
Ciasto Wuzetka krok po kroku – przepis
Krok 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.
Krok 2. Białka oddziel do żółtek i ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Na końcu dodaj żółtka i dobrze wymieszaj całość.
Krok 3. Teraz masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami i wyrób z tego gładkie, jednolite ciasto.
Krok 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej gęstą masę i piecz w temperaturze 170°C piekarnika przez około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i daj mu ostygnąć, by później przekroić je na dwie części.
Krok 5. W trakcie pieczenia przygotuj bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do niej cukier puder.
Krok 6. Jeden płat ciasta posmaruj dobrze dżemem i rozprowadź na nim bitą śmietanę. Nakryj drugim płatem ciasta.
Krok 7. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, połącz ją z mlekiem i oblej powierzchnie ciasta, które potem włóż do lodówki na kilka godzin. Gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>