Najlepszy przepis na kultową Wuzetkę

0
3444

Ciasto Wuzetka składa się z warstw kakaowych biszkoptów przekładanych kremem waniliowym lub czekoladowym. Wierzch ciasta jest zazwyczaj dekorowany polewą czekoladową. W niektórych wersjach przepisu dodaje się również orzechy lub posypkę kakaową.

Ciasto to zyskało popularność nie tylko ze względu na swój smak, ale także ze względu na kulturową konotację z czasami PRL-u. Warto zauważyć, że przepis na ciast może różnić się w zależności od regionu.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty trik na nieprzyjemny zapach z lodówki. Wystarczą tylko te dwie rzeczy
DZISIAJ GRZEJE:  Deserowa klasyka, czyli przepis na ciasto kopiec kreta

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Woda z tym dodatkiem to najlepsza odżywka dla kwiatów

Składniki na ciasto Wuzetka – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:

Składniki na biszkopt

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 5 łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 jajek
  • ulubiony dżem

Składniki na krem śmietankowy

  • 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym

Ciasto Wuzetka krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj.

Krok 2. Białka oddziel do żółtek i ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Na końcu dodaj żółtka i dobrze wymieszaj całość.

Krok 3. Teraz masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami i wyrób z tego gładkie, jednolite ciasto.

Krok 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej gęstą masę i piecz w temperaturze 170°C piekarnika przez około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij i daj mu ostygnąć, by później przekroić je na dwie części.

Krok 5. W trakcie pieczenia przygotuj bitą śmietanę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij i dodaj do niej cukier puder.

Krok 6. Jeden płat ciasta posmaruj dobrze dżemem i rozprowadź na nim bitą śmietanę. Nakryj drugim płatem ciasta.

Krok 7. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, połącz ją z mlekiem i oblej powierzchnie ciasta, które potem włóż do lodówki na kilka godzin. Gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Ten obiad cię zachwyci. Delikatne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym
DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Połączenie nieco zaskakujące. Przepis na piernik z pomidorem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni