Przepis na miodownik sułtański – polecam

Miodownik sułtański to jedno z prostszych ciast. Lubię je piec, bo nie zajmuje to wiele czasu, a przy tym ciasto jest naprawdę smaczne. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli – koniecznie wypróbujcie przepis u siebie. 

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Składniki na miodownik sułtański – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • opakowanie polewy czekoladowej
  • orzechy do dekoracji ciasta
  • masło do natłuszczenia formy do pieczenia

DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

Do przygotowania kremu przygotuj:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek kaszy mammy
  • 250 g. masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie miodownika krok po kroku – przepis

Krok 1. Zacznijmy od przesiania mąki razem z sodą oczyszczoną. Kolejno do mąki dodajemy cukier, miód, jajka, śmietanę oraz zimne masło posiekane na kawałki.

Krok 2. Z podanych składników, energicznie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wylepiamy ją ciastem.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 3. Podczas pieczenia pierwszego blatu, resztę cista przechowujemy w lodówce.

Krok 4. Każdy blat ciasta pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 5. Pora na masę. Mleko należy zagotować z cukrem. Kolejno wsypujemy do niego kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 6. Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy partiami kaszę mannę i sok z cytryny. Upieczone blaty przekładamy masą, a wierzch ciasta dekorujemy polewą i orzechami. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here