Miodownik sułtański to jedno z prostszych ciast. Lubię je piec, bo nie zajmuje to wiele czasu, a przy tym ciasto jest naprawdę smaczne. Lubią je zarówno dzieci jak i dorośli – koniecznie wypróbujcie przepis u siebie.
Składniki na miodownik sułtański – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 50 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- opakowanie polewy czekoladowej
- orzechy do dekoracji ciasta
- masło do natłuszczenia formy do pieczenia
Do przygotowania kremu przygotuj:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek kaszy mammy
- 250 g. masła
- 1 łyżka soku z cytryny
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie miodownika krok po kroku – przepis
Krok 1. Zacznijmy od przesiania mąki razem z sodą oczyszczoną. Kolejno do mąki dodajemy cukier, miód, jajka, śmietanę oraz zimne masło posiekane na kawałki.
Krok 2. Z podanych składników, energicznie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wylepiamy ją ciastem.
Krok 3. Podczas pieczenia pierwszego blatu, resztę cista przechowujemy w lodówce.
Krok 4. Każdy blat ciasta pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5. Pora na masę. Mleko należy zagotować z cukrem. Kolejno wsypujemy do niego kaszę mannę i gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6. Masło ucieramy na gładką masę i dodajemy partiami kaszę mannę i sok z cytryny. Upieczone blaty przekładamy masą, a wierzch ciasta dekorujemy polewą i orzechami. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>