Własny chleb z dodatkiem siemienia lnianego

0
769

Chleb w naszym kraju to jedzenie podniesione niemalże do rangi świętości. Kultura jedzenia chleba w Polsce jest ogromna. Jemy go prawie wszyscy, jest dodatkiem do wielu potraw.

Prawdziwym rarytasem jest jedna chleb wypiekany samemu, a nie kupowany w sklepie. Chleb wyjęty z piekarnika, jeszcze gorący, to prawdziwe cudo. Przepis na taki chleb z dodatkiem siemienia lnianego poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tradycyjne gruzińskie Chaczapuri
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Składniki na chleb z dodatkiem siemienia lnianego – przepis

Aby wykonać chleb potrzebujesz:

  • 100 g siemienia lnianego plus woda do zalania
  •  6 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych
  •  10 g soli
  •  200 ml wody
  •  350 g mąki pszennej
  •  szczypta cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Deserowa klasyka, czyli przepis na ciasto kopiec kreta

Chleb z siemieniem lnianym krok po kroku – przepis

Krok 1. Siemię lniane zalej wodą, aż przykryje całość. Pozostaw do napęcznienia.

Krok 2. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki razem z namoczonym siemieniem lnianym i wyrabiaj kilka przy pomocy miksera. Ciasto pozostaw na godzinę pod przykryciem, aż dobrze wyrośnie.

Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką i uformuj z niego okrągły bochenek. Bochenek ułóż papierze do pieczenia i natnij dookoła na wysokości 3/4.

Krok 4. Bochenek przełóż wraz z papierem do żeliwnego garnka lub żaroodpornego naczynia i piecz pod przykrywką w temperaturze 230-250 stopni (maksymalna temperatura piekarnika) przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze około 15-20 minut. Gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii
DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Forszmak, czyli niezwykle mięsna i treściwa zupa
DZISIAJ GRZEJE:  Tradycyjna kapusta z grochem i grzybami leśnymi