Chleb w naszym kraju to jedzenie podniesione niemalże do rangi świętości. Kultura jedzenia chleba w Polsce jest ogromna. Jemy go prawie wszyscy, jest dodatkiem do wielu potraw.
Prawdziwym rarytasem jest jedna chleb wypiekany samemu, a nie kupowany w sklepie. Chleb wyjęty z piekarnika, jeszcze gorący, to prawdziwe cudo. Przepis na taki chleb z dodatkiem siemienia lnianego poniżej.
Składniki na chleb z dodatkiem siemienia lnianego – przepis
Aby wykonać chleb potrzebujesz:
- 100 g siemienia lnianego plus woda do zalania
- 6 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych
- 10 g soli
- 200 ml wody
- 350 g mąki pszennej
- szczypta cukru
Chleb z siemieniem lnianym krok po kroku – przepis
Krok 1. Siemię lniane zalej wodą, aż przykryje całość. Pozostaw do napęcznienia.
Krok 2. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki razem z namoczonym siemieniem lnianym i wyrabiaj kilka przy pomocy miksera. Ciasto pozostaw na godzinę pod przykryciem, aż dobrze wyrośnie.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką i uformuj z niego okrągły bochenek. Bochenek ułóż papierze do pieczenia i natnij dookoła na wysokości 3/4.
Krok 4. Bochenek przełóż wraz z papierem do żeliwnego garnka lub żaroodpornego naczynia i piecz pod przykrywką w temperaturze 230-250 stopni (maksymalna temperatura piekarnika) przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze około 15-20 minut. Gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>