Chaczapuri to tradycyjny przysmak kuchni gruzińskiej, a patrząc szerzej, kuchni kaukaskiej. Ten zapiekany z serem i jajkiem drożdżowy placek może swoim smakiem przypominać pizzę.
Prostota tego dania zachwyca, a jego smak nieprzypadkowo sprawił, iż Gruzini chwalą się tym daniem wszem wobec. Oto przepis na tradycyjne Chaczapuri.
Składniki na gruzińskie chaczapuri – przepis
Aby wykonać to danie potrzebujesz:
Składniki na ciasto do chaczapuri
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 7 g drożdży instant
- 300 ml lekko ciepłej wody
- po łyżeczce soli i cukru
- 2 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego
Składniki na farsz do chaczapuri
- 200 g sera żółtego – na przykład gouda oraz cheddar
- 200 g sera feta
- 200 g sera ricotta
- 4 jajka
- szczypiorek albo natka pietruszki
- około 40 gramów masła
Gruzińskie chaczapuri krok po kroku – przepis
Krok 1. W dużej misce umieść wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiaj długo, aż powstania zwarta kula. Możesz robić to ręcznie, ale też przy użyciu miksera z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Krok 2. Kulę ciasta zostaw misce, którą przykryj lekko wilgotną ściereczką. Miskę włóż do piekarnika nagrzanego do 35 stopni, po kilku minutach wyłącz piekarnik i zostaw otwarte drzwiczki. Ciasto w godzinę powinno wyrosnąć tak, aby potroić swoją objętość. Po tym czasie ciasta wyjmij z piekarnika, połóż na blacie lekko obsypanym mąką i jeszcze chwilę wyrabiaj. Następnie znów uformuj kulę.
Krok 3. Ciasto podziel na 4 części i na obsypanym mąką blacie. Uformuj cztery kule, połóż je obok siebie i przykryj bawełnianą ściereczką. Po pół godziny ciasto powinno jeszcze trochę urosnąć.
Krok 4. Kiedy ciasto wyrasta, czas przygotować ser do farszu. Weź dwie miski. W jednej połącz łącznie 200 gramów goudy i sera cheddar, a w drugiej 200 gramów sera feta połącz z 200 gramami sera ricotta.
Krok 5. Każdą kulę rozwałkuj na placek grubości około pół centymetra i wykładaj na powstałe placki porcje tartego sera. Ciasto podwijaj z obu stron, aby zostawić wolny środek. Górę zwijaj do siebie i połącz, aby powstał kształt łódki. Tak samo postępuj z dolną częścią.
Krok 6. Środek każdej łódki wypełnij teraz farszem z sera ricotta i fety, który wcześniej podziel sobie na 4 równe części, aby dobrze wymierzyć wszystko.
Krok 7. Surowe chaczapuri przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut w ciepłe, pozbawione przewiewu miejsce. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni z opcją grzania góra-dół.
Krok 8. Chaczapuri umieść na środkowej półce i piecz około 20 minut, aż zrobią się lekko przypieczone. Wtedy wyjmij je na chwilę, wbij na środek każdego z nich jajko, włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 5 minut, aż jajko się zetnie. Razem z wbijaniem jajka, na farsz nałóż jeszcze łyżkę masła.
Krok 9. Po wyjęciu gotowych chaczapuri z piekarnika obsyp je solidnie na przykład szczypiorkiem albo natką pietruszki lub kolendrą.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>