Wielkimi krokami zbliża się ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Wielki Czwartek. W ten wyjątkowy dzień nie liczymy kalorii i nie zaciskamy pasa, tylko pozwalamy sobie na więcej, niż zazwyczaj.
Dzisiaj prezentujemy przepis na koreańskie pączki, które nazywają się Kkwabaegi. Praktycznie nie różnią się smakiem od tych polskich, ale ich kształt to coś zupełnie nowego i oryginalnego. Zaskocz nim rodzinę i znajomych.
Składniki na koreańskie pączki – przepis
Aby wykonać pączki potrzebujesz:
- 40 g masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder
- cynamon
Koreańskie pączki krok po kroku – przepis
Krok 1. W rondelku rozpuść masło. Dolej do niego mleko w temperaturze pokojowej oraz dodaj cukier.
Krok 2. W miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, a następnie lekko roztrzep. Wlej masę do masła. Dodaj też suche drożdże i wymieszaj. Przykryj całość ściereczką i odstaw na kwadrans.
Krok 3. Teraz przesiej mąkę pszenną, dodaj szczyptę soli i cały czas mieszaj, powoli wlewając przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą i elastyczną masę.
Krok 4. Ciasto zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na półtorej godziny do wyrośnięcia. Gdy po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 5. Po tym czasie z każdej kulki uformuj około 15-centymetrowy wałek i trzymając go po obu stronach, zacznij zwijać w przeciwne strony.
Krok 6. Kiedy pączek będzie zwinięty, złap jego dwa końce, podnieś je, a on zakręci się w pożądany kształt. Rób tak z każdym pączkiem. Potem odstaw ponownie do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 7. Do głębokiej patelni wlej około litr oleju i dobrze nagrzej. Pączki smaż seriami na mocno rumiany kolor z każdej strony.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>