Kopytka to świetny pomysł na szybki obiad. Ten mączno-ziemniaczany przysmak jest w naszym kraju niezwykle popularny i chyba każda gospodyni domowa robi je z zamkniętymi oczami.
Czasami jednak wypada w tej prostocie co nieco pokombinować. W dzisiejszym przepisie na kopytka pokażemy Wam jeden prosty trik, dzięki któremu wyjdą jeszcze smaczniejsze.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na kopytka – przepis
Do zrobienia kopytek będziesz potrzebować:
1 kg ziemniaków
¾ szklanki mąki
pół szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
Kopytka krok po kroku – przepis
Krok 1. Obrane ziemniaki włóżcie do garnka. Wlejcie do nich pół szklanki mleka. To właśnie ten trik, dzięki któremu staną się bardziej kremowe i delikatnie. Dolejcie tyle wody, by przykryła ziemniaki i gotujcie do miękkości.
Krok 2. Jak ziemniaki już ostygną, dodajcie do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól.
Krok 3. Dodajcie do nich jeszcze 3/4 szklanki mąki pszennej i wyróbcie ciasto.
Krok 4. Na stolnicę podsypaną mąką przełóżcie ciasto, zróbcie z niego wałeczek i krójcie kopytka.
Krok 5. Kopytka wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie po 2 minuty od momentu wypłynięcia. Róbcie to partiami, nie wszystko na raz.
Takie kopytka możecie podać z sosem grzybowym, na który przepis znajdziecie, gdy klikniecie TUTAJ.