przepis na babeczki z kubka

Przepis na pyszne babeczki w trzech smakach. Błyskawiczny sposób na deser, który musisz wypróbować

Z pewnością ten przepis na pyszny deser jest jednym z najszybszych jaki kiedykolwiek wymyślono. Bez wątpienia wystarczy tylko kilka chwil, aby móc cieszyć się smakiem trzech rodzajów babeczek z kubka.

Przepis na babeczki z kubka w trzech smakach

Na pewno zdarzyło Ci się, że miałeś ochotę na coś słodkiego, ale akurat nie miałeś nic pod ręką. Dlatego mamy dla Ciebie przepis idealny. Za moment przekonasz się, iż potrzebujesz tylko kilku minut, aby wyczarować smakowite babeczki.

Składniki przepisu:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii

W zależności od wybranej opcji smakowej:

  • 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
  • 2 łyżeczki pasty orzechowej
  • ok. 20-30 ml podwójnego espresso
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie przepisu:

  1. Na początek zajmij się ciastem podstawowym, które później będziesz uzupełniał według wybranej opcji smakowej.
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie rozkrój laskę wanilii na pół, tępą stroną noża wyjmij nasiona i dodaj do produktów w misce.
  3. Wszystkie składniki w misce wymieszaj starannie. Dodaj jajo, miękkie masło oraz mleko. Wymieszaj ponownie.

Trzy warianty na bazie jednego ciasta

W zależności od wybranej opcji smakowej, wybierz odpowiedni wariant przepisu.

Wariant – babeczki orzechowe

  • Do ciasta podstawowego dodaj 1 łyżkę pasty orzechowej oraz 1 łyżkę posiekanych orzechów laskowych. Całość wymieszaj.
  • Kubki napełnij do połowy, gdyż w trakcie podgrzewania ciasto znacznie urośnie. Wierzch posyp 1 łyżką posiekanych orzechów.
  • Kubki umieszczone na talerzu wstaw do mikrofalówki. Podgrzewaj przez 3-4 minuty (moc 600 watów).
  • Aby być pewnym czy babeczki są gotowe, wbij w nie drewniany patyczek. Jesli będzie suchy możesz wyjąć babeczki.

Wariant – babeczki kawowe

  • Do ciasta podstawowego dodaj espresso. Wymieszaj całość łopatką.
  • Dalej postępuj tak samo jak w przypadku przepisu na babeczki orzechowe.

Wariant – babeczki czekoladowe

  • Do ciasta podstawowego dodaj 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady i 1 łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość starannie wymieszaj.
  • Dalej postępuj tak samo jak w przypadku przepisu na babeczki orzechowe. Po upieczeniu babeczek udekoruj och wierzcg kremem czekoladowo-orzechowym.
  1. Kamil Stoch złożył kibicom propozycję. Takiego odzewu chyba się nie spodziewał
  2. Beata Kozidrak chciała pomóc. Internauci wytknęli gwieździe wpadkę
  3. Dagmara Kaźmierska podpadła fanom. Chodzi o pieniądze

Napisz komentarz.

Wszelkie prawa zastrzeżone © OTO360 Sp. z o.o.