Od jakiegoś czasu prężnie uzupełniam swoje zapasy przetworów, by móc cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw również jesienią i zimą. Mam już sporo ogórków, truskawek, a także syropów z wiśni i czereśni. Teraz do zapraw dołączy smakowita sałatka z kapusty, którą uwielbia moja rodzina. Jest stosunkowo szybka w wykonaniu, ale przede wszystkim przepyszna!
Sałatka z kapusty – składniki:
- 1 główka kapusty (około 2,8 kg)
- 3-4 cebule
- 1 kg marchewki
- 2 – 3 papryki (czerwona i żółta)
- słoik ogórków kiszonych (mogą być też zielone ogórki)
- natka pietruszki
- 1,5 szklanki octu
- 4 – 5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- Gorczyca
- Ziarna pieprzu
*szklanka 250 ml
Przepis na sałatkę z kapusty krok po kroku:
Krok 1. Umyj kapustę i poszatkuj ją drobno, następnie przełóż do dużej miski.
Krok 2. Obierz i zetrzyj na tarce marchew, cebulę pokrój w piórka, potem poszatkuj pietruszkę i pokrój paprykę w paski. Wszystkie składniki przełóż do miski z kapustą, następnie wymieszaj.
Krok 3. Przygotuj duży garnek i wlej do niego ocet oraz wodę, następnie dodaj cukier i sól – całość zagotuj.
Krok 4. Warzywa w misce zalej zalewą, a następnie przygotuj słoiki – powinny być idealnie czyste, najlepiej wyparzone.
Krok 5. Na dno każdego słoika daj po kilka ziaren gorczycy i pieprzu, potem napełnij słoiki warzywami w zalewie. Następnie gotuj słoiki przez około 40 minut, po tym czasie sałatka z kapusty będzie gotowa.
Surówka z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie, jest zdrowa i pyszna. Warto przygotować więcej słoików, tak aby wystarczyło na całą zimę.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>