Krążki cebulowe, czyli popularne onion ringsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie obok frytek czy chipsów. Ich zaletą jest prostota wykonania oraz niska cena, bowiem przekąska ta to nic innego jak kawałki cebuli w cieście naleśnikowym.
Do zrobienia tej przekąski potrzeba tylko kilka składników. Oto prosty przepis na przepyszne krążki cebulowe, które podasz do filmu czy na domówce.
Składniki na krążki cebulowe – przepis
Do wykonania krążków cebulowych potrzebujesz:
- 2 średnie cebule zwykłe lub czosnkowe
- około 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 150 ml mleka lub wody
- 1 średnie lub duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli, po 1/4 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki i oregano (jeśli lubisz możesz dać inne przyprawy)
- trochę ponad pół szklanki bułki tartej
- około 500 ml oleju do smażenia
Krążki cebulowe krok po kroku – przepisz
Krok 1. Zacznij od ciasta. Do dużej miski wsyp mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, a także wbij jedno jajko i wlej około 150 ml mleka lub wody. Całość przypraw 1/3 płaskiej łyżeczki soli oraz po 1/4 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki i oregano. Ciasto dobrze wymieszaj rózgą, aż stanie się jednolite.
Krok 2. Cebulę obierz i krój w poprzek na około jednocentymetrowe plastry. Zacznij od środka i oddzielaj poszczególne krążki od siebie.
Krok 3. Krążki obsyp delikatnie mąką. Do garnka wlej pół litra oleju roślinnego i nagrzej do temperatury 165 stopni Celsjusza. Jeżeli nie posiadasz termometru, po prostu podgrzewaj olej na średniej mocy przez kilkanaście minut. Trudno jest jednak wyczuć, kiedy olej jest idealnie gorący, więc termometr to bardzo przydatna rzecz.
Krok 4. Krążki wkładaj do miski z ciastem i dobrze je zanurzaj. Niech nadmiar ciasta spłynie z powrotem do miski. Potem krążki obtocz dokładnie w bułce tartej i wkładaj na rozgrzany olej.
Krok 5. Krążki smaż około minuty z jednej strony, potem przewróć je na drugą i smaż jeszcze około 30-40 sekund. Po usmażeniu wyciągaj je z garnka i kładź na ręcznik papierowy, by ten wchłonął nadmiar tłuszczu. Krążki cebulowe powinny być chrupiące. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>