Marchewka po koreańsku – świetny dodatek do różnych dań – przepis

Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni, mamy dla Ciebie idealny na nią przepis. Wykonanie szybkie i proste, to coś co wszyscy lubią.

Marchewkę po koreańsku można serwować do wszystkich mięs. Doskonale pasuje do duszonych udek kurczaka z ryżem czy do bitek w sosie i tłuczonych ziemniaków. Możemy jej użyć również do wszelkiego rodzaju surówek.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Składniki potrzebne do marchwi po koreańsku – przepis

Aby przygotować marchew po koreańsku, przygotujmy najpierw następujące składniki:

  • 0,5 kg marchwi
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki lub chili
  • pół łyżeczki kolendry w proszku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżki octu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie marchwi po koreańsku krok po kroku

Krok 1. Świeżą marchew obieramy i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy ją na specjalnej tarce, która daje nam długie i wąskie warzywne słupki – niczym makaron. Jeśli jednak takiej nie posiadamy, ścieramy marchew na tarce na dużych oczkach lub kroimy na cienkie długie słupki.

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku - pyszna i sycąca

Krok 2. Do startej marchewki dodajemy cukier, sól, ocet oraz wszystkie przyprawy (oprócz kolendry). Całość dobrze mieszamy i delikatnie ugniatamy, by marchew pościła sok.

Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Marchew polewamy gorącym olejem i mieszamy. Na koniec dodajemy kolendrę i pozostawiamy marchew w temperaturze pokojowej na kilka godzin. 

Krok 4. Marchew przechowujemy w zatkniętym pojemniku w lodówce lu od razu spożywamy. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Pyszne ciasto z gruszkami – sprawdzony przepis mojej cioci

Przepis na to ciasto dała mi już dawno moja ciocia - jest genialne i...

Przepis na szybką sałatkę z makaronem – zobacz koniecznie...

Sałatki z makaronem są pyszne i pożywne, ale przede wszystkim szybkie w wykonaniu. Przygotowanie...

Przepis na marynowaną dynię – zrób zapas na zimę

Dynia marynowana to świetny dodatek do np. obiadu czy przekąsek. Świetnie sprawdzi się zamiast...

Przepis na domowy chleb z patelni – polecam ten...

Domowy chleb jest niezastąpiony. Pyszne i pachnące pieczywo warto piec samemu, lecz nie każdy...

Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką, to prosty i szybciutki przepis na małe co nieco....

Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście – Hit...

Mamy dla Was wspaniały i przede wszystkim szybki przepis na mielone mięso pieczone na...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here