Przepis na babkę na miodzie jest bardzo prosty i z pewnością każdy da sobie z nim radę. Babka wychodzi pulchna i wilgotna w środku. Z pewnością Wam zasmakuje :). Polecam.
Składniki na babkę na miodzie – przepis
Do przygotowania babki potrzebować będziemy:
- 300 g masła
- 250 ml miodu
- 100 ml oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g ulubionych bakalii
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. Masło i miód przekładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się masła. Całość odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2. Do chłodnego masła i miodu dodajemy olej, cukier i cukier waniliowy, jajka oraz maślankę.
Krok 3. Całość miksujemy do połączenia się składników.
Krok 4. Do ciasta dodajemy bakalie i wylewamy ciasto do natłuszczonej formy na babkę. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>