Najlepszy jabłecznik z budyniem w mniej niż godzinę

0
67345

Jeżeli lubisz zjeść dobre ciasto do niedzielnej kawki, a nie chcesz spędzać w kuchni połowy dnia, to koniecznie sprawdź przepis na jabłecznik, który będzie gotowy w 45 minut.

Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Jeżeli lubisz budyń i jabłka, to połączenie ich w tym cieście musi przypaść ci do gustu.

DZISIAJ GRZEJE:  Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną śląską sałatkę z kiełbasą i warzywami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

Składniki na jabłecznik z budyniem – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzeba następujących składników:

  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 jabłka

Składniki na krem

  • 1 szklanka mleka
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Jabłecznik z budyniem krok po kroku – przepis

Krok 1. Na początek krem. Jajko, skrobie i cukier wymieszaj z niewielką ilością mleka w małym garnku. Teraz wlej resztę mleka i dokładnie wszystko zamieszaj.

Krok 2. Postaw garnek na małym ogniu, doprowadź do wrzenia i zacznij mieszać, aż uzyskasz gotowy krem. Zdejmij z gazu i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3. Teraz zajmij się ciastem. Utrzyj jajka z cukrem i po chwili dodaj do nich mleko. Proszek do pieczenia dodaj do mąki i powoli przesiewaj do masy.

Krok 4. Jabłka dobrze umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.

Krok 5. Formę do pieczenia o wymiarach 18x24cm wyłóż pergaminem lub posmaruj tłuszczem i rozłóż w niej kawałki jabłek, aby pokryły dno.

Krok 6. Teraz wylej na jabłka ciasto i rozprowadź równomiernie.

Krok 7. Ostudzony krem przelej do szprycy i stwórz nim na cieście ozdobną kratkę.

Krok 8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz w nim ciasto przez 30 minut. Gotowe! Na wierzchu możesz posypać je cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Deser z twarogiem i bananami
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Zdrowa, domowa Nutella. Tańsza i pyszniejsza niż ta sklepowa
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii. To ostatni moment na jego przygotowanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here