Jeżeli lubisz zjeść dobre ciasto do niedzielnej kawki, a nie chcesz spędzać w kuchni połowy dnia, to koniecznie sprawdź przepis na jabłecznik, który będzie gotowy w 45 minut.
Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Jeżeli lubisz budyń i jabłka, to połączenie ich w tym cieście musi przypaść ci do gustu.
Składniki na jabłecznik z budyniem – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzeba następujących składników:
- 1,5-2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 jabłka
Składniki na krem
- 1 szklanka mleka
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 100 g cukru
Jabłecznik z budyniem krok po kroku – przepis
Krok 1. Na początek krem. Jajko, skrobie i cukier wymieszaj z niewielką ilością mleka w małym garnku. Teraz wlej resztę mleka i dokładnie wszystko zamieszaj.
Krok 2. Postaw garnek na małym ogniu, doprowadź do wrzenia i zacznij mieszać, aż uzyskasz gotowy krem. Zdejmij z gazu i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 3. Teraz zajmij się ciastem. Utrzyj jajka z cukrem i po chwili dodaj do nich mleko. Proszek do pieczenia dodaj do mąki i powoli przesiewaj do masy.
Krok 4. Jabłka dobrze umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
Krok 5. Formę do pieczenia o wymiarach 18x24cm wyłóż pergaminem lub posmaruj tłuszczem i rozłóż w niej kawałki jabłek, aby pokryły dno.
Krok 6. Teraz wylej na jabłka ciasto i rozprowadź równomiernie.
Krok 7. Ostudzony krem przelej do szprycy i stwórz nim na cieście ozdobną kratkę.
Krok 8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz w nim ciasto przez 30 minut. Gotowe! Na wierzchu możesz posypać je cukrem pudrem.