Najlepszy jabłecznik z budyniem w mniej niż godzinę

Jeżeli lubisz zjeść dobre ciasto do niedzielnej kawki, a nie chcesz spędzać w kuchni połowy dnia, to koniecznie sprawdź przepis na jabłecznik, który będzie gotowy w 45 minut.

Przepis jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Jeżeli lubisz budyń i jabłka, to połączenie ich w tym cieście musi przypaść ci do gustu.

DZISIAJ GRZEJE:  Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną śląską sałatkę z kiełbasą i warzywami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

Składniki na jabłecznik z budyniem – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzeba następujących składników:

  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 jabłka

Składniki na krem

  • 1 szklanka mleka
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Jabłecznik z budyniem krok po kroku – przepis

Krok 1. Na początek krem. Jajko, skrobie i cukier wymieszaj z niewielką ilością mleka w małym garnku. Teraz wlej resztę mleka i dokładnie wszystko zamieszaj.

Krok 2. Postaw garnek na małym ogniu, doprowadź do wrzenia i zacznij mieszać, aż uzyskasz gotowy krem. Zdejmij z gazu i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3. Teraz zajmij się ciastem. Utrzyj jajka z cukrem i po chwili dodaj do nich mleko. Proszek do pieczenia dodaj do mąki i powoli przesiewaj do masy.

Krok 4. Jabłka dobrze umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.

Krok 5. Formę do pieczenia o wymiarach 18x24cm wyłóż pergaminem lub posmaruj tłuszczem i rozłóż w niej kawałki jabłek, aby pokryły dno.

Krok 6. Teraz wylej na jabłka ciasto i rozprowadź równomiernie.

Krok 7. Ostudzony krem przelej do szprycy i stwórz nim na cieście ozdobną kratkę.

Krok 8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz w nim ciasto przez 30 minut. Gotowe! Na wierzchu możesz posypać je cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Deser z twarogiem i bananami

DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Zdrowa, domowa Nutella. Tańsza i pyszniejsza niż ta sklepowa

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii. To ostatni moment na jego przygotowanie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here