Reguluje ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, sprzyja oczyszczaniu z toksyn, dba o wzrok, obniża poziom cholesterolu, a nawet przyczynia się do powstrzymania chorób nowotworowych.
To wszystko to właściwości kiszonej dyni. Trwa jesień, więc sezon na dynie. Lepszego sposobu, by wypróbować tego przepisu długo już nie będzie. Kiszona dynia to istna witaminowa bomba dla twojego organizmu.
Składniki na kiszoną dynię – przepis
Oto składniki potrzebne do wykonania tego przepisu:
- 2 kg dyni
- 1½ litra wody
- 250 g soli
- 80 ml oleju rzepakowego
- 1/2 główki czosnku
- korzeń chrzanu
- koper
- 2 laski cynamonu
- 15 goździków
- opcjonalnie: kilka plastrów imbiru, anyż gwiazdkowy
Kiszona dynia krok po kroku – przepis
Krok 1. Dynię umyj i pokrój w kawałki, a następnie włóż do słoja.
krok 2. Wodę z solą i przyprawami zagotuj i niech się tak gotuje przez 10 minut.
Krok 3. Teraz wodę ostudź i dokładnie odcedź ze wszystkiego.
Krok 4. Dynie w słoiku zalej aromatyczną wodą i dodaj też podaną ilość oleju.
Krok 5. Po około 4-5 tygodniach kiszona dynia jest gotowa do spożycia.
DZISIAJ GRZEJE: Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami. Podpowiadamy, co zrobić, by nie była gorzka