Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia

Reguluje ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, sprzyja oczyszczaniu z toksyn, dba o wzrok, obniża poziom cholesterolu, a nawet przyczynia się do powstrzymania  chorób nowotworowych.

To wszystko to właściwości kiszonej dyni. Trwa jesień, więc sezon na dynie. Lepszego sposobu, by wypróbować tego przepisu długo już nie będzie. Kiszona dynia to istna witaminowa bomba dla twojego organizmu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

DZISIAJ GRZEJE:  Lubisz cytrynę do herbaty? Ten syrop z pigwowca posmakuje ci bardziej

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

Składniki na kiszoną dynię – przepis

Oto składniki potrzebne do wykonania tego przepisu:

  • 2 kg dyni
  • 1½ litra wody
  • 250 g soli
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 główki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • 2 laski cynamonu
  • 15 goździków
  • opcjonalnie: kilka plastrów imbiru, anyż gwiazdkowy

DZISIAJ GRZEJE:  Nie kupuj vegety. Zrób jej zdrowszą wersję w domu

Kiszona dynia krok po kroku – przepis

Krok 1. Dynię umyj i pokrój w kawałki, a następnie włóż do słoja.

krok 2. Wodę z solą i przyprawami zagotuj i niech się tak gotuje przez 10 minut.

Krok 3. Teraz wodę ostudź i dokładnie odcedź ze wszystkiego.

Krok 4. Dynie w słoiku zalej aromatyczną wodą i dodaj też podaną ilość oleju.

Krok 5. Po około 4-5 tygodniach kiszona dynia jest gotowa do spożycia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami. Podpowiadamy, co zrobić, by nie była gorzka

DZISIAJ GRZEJE:  Nie kupuj vegety. Zrób jej zdrowszą wersję w domu

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pączki z ziemniakami. Wychodzą mega delikatne, zobacz ten nietypowy przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Deser z twarogiem i bananami

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here