Dynia marynowana to świetny dodatek do np. obiadu czy przekąsek. Świetnie sprawdzi się zamiast tradycyjnych surówek, a dostarczy przy okazji wiele witamin i składników mineralnych. Koniecznie zobacz przepis na marynowana dynię.
Dynię warto podawać dzieciom zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy w powietrzu szaleją wirusy i bakterie, dynia pomoże wzmocnić naszą odporność. Dynia marynowana idealnie będzie komponowała się np. z pieczonym indykiem. Wykorzystacie ją także jako dodatek np. do zrobienia pysznych koreczków.
Składniki na dynię marynowaną -przepis
Do przygotowania pysznej i zdrowej dyni marynowanej potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg dyni
- garść gorczycy
- kilka goździków
- składniki na zalewę: 1 szklanka octu winnego (10%), 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, ok. 6 szklanek wody
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie marynowanej dyni krok po kroku – przepis
Krok 1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na zalewę pomijając tylko ocet. Zlewę należy zagotować w garnczku, a po zagotowaniu dodać ocet.
Krok 2 Dynię obieramy z grubej skóry, następnie należy wydrylować pestki i skroić ją w kostkę. Kostki te zanurzamy w gorącej wodzie na ok. 30 sekund. Po odsączeniu wkładamy dynię do wyparzonych słoików.
Krok 3. Do każdego słoika z dynią dodajemy po kilka ziarenek gorczycy i zalewamy przygotowaną wcześniej gorącą zalewą.
Krok 4. Pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu, aż woda w garnku się zagotuje. Gotowe! 🙂
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>