Przepis na marynowaną dynię – zrób zapas na zimę

Dynia marynowana to świetny dodatek do np. obiadu czy przekąsek. Świetnie sprawdzi się zamiast tradycyjnych surówek, a dostarczy przy okazji wiele witamin i składników mineralnych. Koniecznie zobacz przepis na marynowana dynię.

Dynię warto podawać dzieciom zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy w powietrzu szaleją wirusy i bakterie, dynia pomoże wzmocnić naszą odporność. Dynia marynowana idealnie będzie komponowała się np. z pieczonym indykiem. Wykorzystacie ją także jako dodatek np. do zrobienia pysznych koreczków. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Składniki na dynię marynowaną -przepis

Do przygotowania pysznej i zdrowej dyni marynowanej potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 kg dyni
  • garść gorczycy
  • kilka goździków
  • składniki na zalewę: 1 szklanka octu winnego (10%), 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli, ok. 6 szklanek wody

DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie marynowanej dyni krok po kroku – przepis

Krok 1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na zalewę pomijając tylko ocet. Zlewę należy zagotować w garnczku, a po zagotowaniu dodać ocet.

Krok 2 Dynię obieramy z grubej skóry, następnie należy wydrylować pestki i skroić ją w kostkę. Kostki te zanurzamy w gorącej wodzie na ok. 30 sekund. Po odsączeniu wkładamy dynię do wyparzonych słoików.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Krok 3. Do każdego słoika z dynią dodajemy po kilka ziarenek gorczycy i zalewamy przygotowaną wcześniej gorącą zalewą.

Krok 4. Pasteryzujemy przez ok. 20 minut od momentu, aż woda w garnku się zagotuje. Gotowe! 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here