Sernik z ananasem. Nietypowe pyszne połączenie

0
1102

Sernik to ciasto powszechnie uwielbiane niemalże przez każdego. Na ciepło, na zimno, to już sprawa drugorzędna. Najczęstszym sporem w kwestii tego przysmaku pozostaje pytanie – z rodzynkami czy bez?

Dzisiaj nie będziemy jednak zajmować się kwestiami rodzynek, lecz… ananasa. Pizza z ananasem budzi zgrozę u wielu, ale nie martwcie się, ananas do sernika pasuje świetnie. Sprawdźcie to sami i wykonajcie to ciasto z tego przepisu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika
DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe

Składniki na sernik z ananasem – przepis

Do wykonania tego sernika potrzebujesz:

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka

  • 250 g serka mascarpone

  • 6 średnich jajek

  • pół szklanki cukru

  • kostka masła

  • 3 budynie śmietankowe w proszku bez cukru

  • 2 puszki ananasa

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Sernik z ananasem krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski przełóż serek mascarpone i mielony twaróg. Dodaj także cukier i budynie w proszku. Wbij do tego 6 jajek i wlej roztopione masło. Uważaj, niech masło będzie już ostudzone.

Krok 2. Wymieszaj wszystko mikserem na jednolitą masę.

Krok 3. Odsącz dwie puszki ananasa z zalewy i włóż na poczekanie do miski.

Krok 4. Całą masę wylej na dno formy (25x38cm) ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź wszystko. Na górze masy układaj kawałki ananasa, kawałek po kawałku. W puszce był on pokrojony na plasterki bądź mniejsze kawałki, więc nie musisz go kroić.

Krok 5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i umieść formę na środkowej półce z opcją grzania góra-dół. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze pół godziny. Po wyłączeniu piekarnika daj odpocząć w nim sernikowi jeszcze 10 minut.

Taki sernik możesz podawać na ciepło i na zimno.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na babeczki waniliowe. Puszyste i delikatne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here