Sernik z ananasem. Nietypowe pyszne połączenie

Sernik to ciasto powszechnie uwielbiane niemalże przez każdego. Na ciepło, na zimno, to już sprawa drugorzędna. Najczęstszym sporem w kwestii tego przysmaku pozostaje pytanie – z rodzynkami czy bez?

Dzisiaj nie będziemy jednak zajmować się kwestiami rodzynek, lecz… ananasa. Pizza z ananasem budzi zgrozę u wielu, ale nie martwcie się, ananas do sernika pasuje świetnie. Sprawdźcie to sami i wykonajcie to ciasto z tego przepisu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Milky Way. Świetna alternatywa dla popularnego batonika

DZISIAJ GRZEJE:  Pij wodę z tymi dodatkami codziennie, a będziesz zdrowy jak ryba

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe

Składniki na sernik z ananasem – przepis

Do wykonania tego sernika potrzebujesz:

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka

  • 250 g serka mascarpone

  • 6 średnich jajek

  • pół szklanki cukru

  • kostka masła

  • 3 budynie śmietankowe w proszku bez cukru

  • 2 puszki ananasa

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Sernik z ananasem krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski przełóż serek mascarpone i mielony twaróg. Dodaj także cukier i budynie w proszku. Wbij do tego 6 jajek i wlej roztopione masło. Uważaj, niech masło będzie już ostudzone.

Krok 2. Wymieszaj wszystko mikserem na jednolitą masę.

Krok 3. Odsącz dwie puszki ananasa z zalewy i włóż na poczekanie do miski.

Krok 4. Całą masę wylej na dno formy (25x38cm) ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź wszystko. Na górze masy układaj kawałki ananasa, kawałek po kawałku. W puszce był on pokrojony na plasterki bądź mniejsze kawałki, więc nie musisz go kroić.

Krok 5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i umieść formę na środkowej półce z opcją grzania góra-dół. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze pół godziny. Po wyłączeniu piekarnika daj odpocząć w nim sernikowi jeszcze 10 minut.

Taki sernik możesz podawać na ciepło i na zimno.

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na babeczki waniliowe. Puszyste i delikatne

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here