Sernik to ciasto powszechnie uwielbiane niemalże przez każdego. Na ciepło, na zimno, to już sprawa drugorzędna. Najczęstszym sporem w kwestii tego przysmaku pozostaje pytanie – z rodzynkami czy bez?
Dzisiaj nie będziemy jednak zajmować się kwestiami rodzynek, lecz… ananasa. Pizza z ananasem budzi zgrozę u wielu, ale nie martwcie się, ananas do sernika pasuje świetnie. Sprawdźcie to sami i wykonajcie to ciasto z tego przepisu.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na sernik z ananasem – przepis
Do wykonania tego sernika potrzebujesz:
1 kg sera mielonego z wiaderka
250 g serka mascarpone
6 średnich jajek
pół szklanki cukru
kostka masła
3 budynie śmietankowe w proszku bez cukru
2 puszki ananasa
Sernik z ananasem krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski przełóż serek mascarpone i mielony twaróg. Dodaj także cukier i budynie w proszku. Wbij do tego 6 jajek i wlej roztopione masło. Uważaj, niech masło będzie już ostudzone.
Krok 2. Wymieszaj wszystko mikserem na jednolitą masę.
Krok 3. Odsącz dwie puszki ananasa z zalewy i włóż na poczekanie do miski.
Krok 4. Całą masę wylej na dno formy (25x38cm) ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź wszystko. Na górze masy układaj kawałki ananasa, kawałek po kawałku. W puszce był on pokrojony na plasterki bądź mniejsze kawałki, więc nie musisz go kroić.
Krok 5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i umieść formę na środkowej półce z opcją grzania góra-dół. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze pół godziny. Po wyłączeniu piekarnika daj odpocząć w nim sernikowi jeszcze 10 minut.
Taki sernik możesz podawać na ciepło i na zimno.