Lada dzień zacznie się listopad, a więc miesiąc wyjątkowo sprzyjający wszelkim infekcjom i chorobom. Zanim udasz się do apteki, by wydać pieniądze na sztuczne preparaty, wypróbuj pewien domowy sposób.
Sposób, w którym główną rolę gra chrzan, a właściwie sam jego korzeń. Właściwości, które zawiera, są nieocenione dla naszego organizmu.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Korzeń chrzanu obniżania ciśnienia krwi, poprawia trawienie, działania przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie, a także rzecz jasna leczy przeziębienie.
Ponadto zawiera witaminy i minerały, poprawia apetyt, pomaga w łagodzeniu bólów stawów, wspiera zdrowie układu oddechowego. Jednak jego ostry smak może podrażniać błony śluzowe, więc należy spożywać go ostrożnie.
Chrzan w codziennej kuchni ma zastosowanie niezwykle wszechstronne i jednocześnie niezwykle proste. Wystarczy obrać jego skórkę i zetrzeć na kuchennym urządzeniu do rozdrabniania lub pokroić na cienkie plastry. W takiej formie nadaje się doskonale jako dodatek do kanapek, dań mięsnych, sosów lub sałatek.
Świetny będzie także syrop na bazie korzenia chrzanu. Zrobisz go szybko i prosto, a jego działanie pomoże ci z każdym przeziębieniem.
Składniki na syrop z chrzanu – przepis
Aby wykonać syrop z chrzanu potrzebujesz:
-
250 g świeżo startego chrzanu
-
szklanka chłodnej przegotowanej wody
-
200 ml miodu
-
3 łyżki soku z cytryny
Syrop z chrzanu krok po kroku – przepis
Krok 1. Korzeń chrzanu obierz, umyj, pokrój na małe kawałki i zalej wodą. Dodaj miód oraz sok z cytryny.
Krok 2. Wszystko zmiksuj blenderem na gładko.
Krok 3. Za pomocą gazy dobrze odsącz zawartość, aż powstanie klarowny syrop, który najlepiej przelej do buteleczki.
Taki syrop ma bardzo intensywny smak, więc najlepiej nie pić go na pusty żołądek, a uprzednio trochę rozcieńczyć. Pić 3-4 łyżki dziennie.