Coś dla zdrowia, czyli korzeń chrzanu i jego lecznicze właściwości. Zobacz przepis na syrop

0
10697

Lada dzień zacznie się listopad, a więc miesiąc wyjątkowo sprzyjający wszelkim infekcjom i chorobom. Zanim udasz się do apteki, by wydać pieniądze na sztuczne preparaty, wypróbuj pewien domowy sposób.

Sposób, w którym główną rolę gra chrzan, a właściwie sam jego korzeń. Właściwości, które zawiera, są nieocenione dla naszego organizmu.

DZISIAJ GRZEJE:  Lada moment Wszystkich Świętych. Sprawdź, co zrobić, by sztuczne kwiaty przetrwały dłużej
DZISIAJ GRZEJE:  Babka na mleku skondensowanym, która wyjdzie każdemu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Korzeń chrzanu obniżania ciśnienia krwi, poprawia trawienie, działania przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie, a także rzecz jasna leczy przeziębienie.

Ponadto zawiera witaminy i minerały, poprawia apetyt, pomaga w łagodzeniu bólów stawów, wspiera zdrowie układu oddechowego. Jednak jego ostry smak może podrażniać błony śluzowe, więc należy spożywać go ostrożnie.

Chrzan w codziennej kuchni ma zastosowanie niezwykle wszechstronne i jednocześnie niezwykle proste. Wystarczy obrać jego skórkę i zetrzeć na kuchennym urządzeniu do rozdrabniania lub pokroić na cienkie plastry. W takiej formie nadaje się doskonale jako dodatek do kanapek, dań mięsnych, sosów lub sałatek.

DZISIAJ GRZEJE:  Lubisz cytrynę do herbaty? Ten syrop z pigwowca posmakuje ci bardziej

Świetny będzie także syrop na bazie korzenia chrzanu. Zrobisz go szybko i prosto, a jego działanie pomoże ci z każdym przeziębieniem.

Składniki na syrop z chrzanu – przepis

Aby wykonać syrop z chrzanu potrzebujesz:

  • 250 g świeżo startego chrzanu

  • szklanka chłodnej przegotowanej wody

  • 200 ml miodu

  • 3 łyżki soku z cytryny

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

Syrop z chrzanu krok po kroku – przepis

Krok 1. Korzeń chrzanu obierz, umyj, pokrój na małe kawałki i zalej wodą. Dodaj miód oraz sok z cytryny.

Krok 2. Wszystko zmiksuj blenderem na gładko.

Krok 3. Za pomocą gazy dobrze odsącz zawartość, aż powstanie klarowny syrop, który najlepiej przelej do buteleczki.

Taki syrop ma bardzo intensywny smak, więc najlepiej nie pić go na pusty żołądek, a uprzednio trochę rozcieńczyć. Pić 3-4 łyżki dziennie.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka makaronowa z żółtym serem i świeżymi warzywami. Idealna na grilla z przyjaciółmi

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów
DZISIAJ GRZEJE:  Szybkie i proste ciasto z owocami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here