Przepis na ciastka rodem z PRL-u, czyli amoniaczki

Amoniaczki to rodzaj ciastek, które są popularne w Polsce. Są to małe, chrupiące, słodkie przekąski. Nazwa „amoniaczki” bierze się stąd, że do ich produkcji używa się amoniaku. Amoniak działa jako środek spulchniający, który sprawia, że ciasteczka stają się luźne i chrupiące

Ciastka te swoją sławę zdobyły jeszcze za czasów PRL-u, więc ludzie, którzy je pamiętają, mogą odświeżyć sobie smak, kierując się tym przepisem.

DZISIAJ GRZEJE:  Znakomity sernik piernikowy. Na święta i nie tylko

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto z makiem to nie tylko makowiec. Przekonaj się sam i sprawdź ten przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Składniki na ciastka amoniaczki – przepis

Do wykonania tych ciastek potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 3 żółtka
  • pełna łyżka cukru waniliowego
  • ok. 150 g cukru

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Ciastka amoniaczki krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wlej śmietanę, dodaj żółtka oraz amoniak i wszystko wymieszaj.

Krok 2. Do innej miski dodaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i oba cukry. Posiekaj masło, by wmieszać w mąkę, a następnie dodaj do wszystkiego śmietanę z żółtkami i amoniakiem. Ugniataj ciasto.

Krok 3. Kiedy uzyskasz jednolite ciasto, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej trochę mąką. Wykrawaj dowolną foremką ciasteczka. Możesz posypać je cukrem przed pieczeniem.

Krok 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni z opcją grzania góra-dół i piecz ciasteczka na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

Krok 5. Piecz ciastka około 15 minut, aż ładnie urosną i się zrumienią.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Takie kluski z pewnością przywołają lata dzieciństwa. Przepis na ekspresowy obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here