Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Chałwa to słodka przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu, wykonana z prażonych nasion, głównie sezamu, zmieszanych z miodem lub syropem glukozowo-cukrowym. Ma miękko-kruchą konsystencję i charakteryzuje się intensywnym, orzechowym smakiem.

W naszym kraju była popularna jeszcze w czasach PRL-u, kiedy to uchodziła za przysmak. Ma ona specyficzny smak, przez co albo się ją kocha, albo nienawidzi. Zrób ją samemu w domu według tego przepisu jeżeli nigdy jeszcze jej nie próbowałeś.

DZISIAJ GRZEJE:  Fanta-styczne ciasto na podstawie oryginalnego połączenia

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Składniki na chałwę – przepis

Aby wykonać chałwę potrzebujesz tylko tych dwóch produktów:

  • 2 szklanki ziaren sezamu łuskanego

  • pół szklanki miodu

DZISIAJ GRZEJE:  Fuczki - placki z kiszonej kapusty. Bieszczadzkie pyszne danie, którego musisz spróbować

Chałwa krok po kroku – przepis

Krok 1. Na początku upraż ziarna sezamu na suchej patelni, lecz uważaj, by ich nie przypalić. Gdy ostygną zmiel je jak najdrobniej i przełóż do sporej miski.

Krok 2. Do miski z sezamem przelej miód i połącz ze sobą dobrze te dwa składniki. Kiedy powstanie jednolita masa przełóż ją do keksówki lub jakiegoś foremnego naczynia i wstaw do lodówki.

Krok 3. Po kilku godzinach chałwa stężeje i będzie już gotowa do jedzenia.

Wskazówka: Jeżeli chcesz, by chałwa była bardziej wymyślna, możesz podczas mieszania miodu z sezamem dodać do niej jeszcze np. kakao, poszatkowane orzechy, zmieloną laskę wanilii czy choćby rodzynki.

DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Obwarzanki, czyli świetna alternatywa dla chleba czy bułek

DZISIAJ GRZEJE:  Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here