Chałwa to słodka przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu, wykonana z prażonych nasion, głównie sezamu, zmieszanych z miodem lub syropem glukozowo-cukrowym. Ma miękko-kruchą konsystencję i charakteryzuje się intensywnym, orzechowym smakiem.
W naszym kraju była popularna jeszcze w czasach PRL-u, kiedy to uchodziła za przysmak. Ma ona specyficzny smak, przez co albo się ją kocha, albo nienawidzi. Zrób ją samemu w domu według tego przepisu jeżeli nigdy jeszcze jej nie próbowałeś.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na chałwę – przepis
Aby wykonać chałwę potrzebujesz tylko tych dwóch produktów:
2 szklanki ziaren sezamu łuskanego
pół szklanki miodu
Chałwa krok po kroku – przepis
Krok 1. Na początku upraż ziarna sezamu na suchej patelni, lecz uważaj, by ich nie przypalić. Gdy ostygną zmiel je jak najdrobniej i przełóż do sporej miski.
Krok 2. Do miski z sezamem przelej miód i połącz ze sobą dobrze te dwa składniki. Kiedy powstanie jednolita masa przełóż ją do keksówki lub jakiegoś foremnego naczynia i wstaw do lodówki.
Krok 3. Po kilku godzinach chałwa stężeje i będzie już gotowa do jedzenia.
Wskazówka: Jeżeli chcesz, by chałwa była bardziej wymyślna, możesz podczas mieszania miodu z sezamem dodać do niej jeszcze np. kakao, poszatkowane orzechy, zmieloną laskę wanilii czy choćby rodzynki.