Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

0
15819

Chałwa to słodka przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu, wykonana z prażonych nasion, głównie sezamu, zmieszanych z miodem lub syropem glukozowo-cukrowym. Ma miękko-kruchą konsystencję i charakteryzuje się intensywnym, orzechowym smakiem.

W naszym kraju była popularna jeszcze w czasach PRL-u, kiedy to uchodziła za przysmak. Ma ona specyficzny smak, przez co albo się ją kocha, albo nienawidzi. Zrób ją samemu w domu według tego przepisu jeżeli nigdy jeszcze jej nie próbowałeś.

DZISIAJ GRZEJE:  Fanta-styczne ciasto na podstawie oryginalnego połączenia
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Składniki na chałwę – przepis

Aby wykonać chałwę potrzebujesz tylko tych dwóch produktów:

  • 2 szklanki ziaren sezamu łuskanego

  • pół szklanki miodu

DZISIAJ GRZEJE:  Fuczki - placki z kiszonej kapusty. Bieszczadzkie pyszne danie, którego musisz spróbować

Chałwa krok po kroku – przepis

Krok 1. Na początku upraż ziarna sezamu na suchej patelni, lecz uważaj, by ich nie przypalić. Gdy ostygną zmiel je jak najdrobniej i przełóż do sporej miski.

Krok 2. Do miski z sezamem przelej miód i połącz ze sobą dobrze te dwa składniki. Kiedy powstanie jednolita masa przełóż ją do keksówki lub jakiegoś foremnego naczynia i wstaw do lodówki.

Krok 3. Po kilku godzinach chałwa stężeje i będzie już gotowa do jedzenia.

Wskazówka: Jeżeli chcesz, by chałwa była bardziej wymyślna, możesz podczas mieszania miodu z sezamem dodać do niej jeszcze np. kakao, poszatkowane orzechy, zmieloną laskę wanilii czy choćby rodzynki.

DZISIAJ GRZEJE:  Nasiona chia: małe ziarna, duże korzyści dla zdrowia. Woda z chia odchudza, obniża cukier i poprawia stan skóry
DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Obwarzanki, czyli świetna alternatywa dla chleba czy bułek
DZISIAJ GRZEJE:  Tomasz Strzelczyk i jego prosty przepis na obiad dla zabieganych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here