Buraczki z musztardą na zimę to nie tylko smaczny dodatek do obiady, ale także kawałek sezonowej magii w słoiku. Kiedy zimowe chłody ogarniają naszą codzienność, to właśnie te zachowane buraczki przywołują wspomnienia ciepłych dni. Przygotowanie ich jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a efekt zachwycający.
Składniki do przepisu na buraczki:
Składniki:
Oto instrukcja na wykonanie przepisu krok po kroku:
Krok 1. Na wstępie buraki należy umyć, nie obierać. Następnie ugotuj je lub upiecz w piekarniki na miękko. Odstaw je do wystygnięcia.
Krok 2. Ochłodzone już buraki obierz ze skórki i zetrzyj je na tarce. Po wykonaniu tej czynności, wymieszaj wodę z octem, cukrem i solą. Zagotuj i wrzuć buraczki do wrzącej zalewy. Dodaj musztardę (najlepsza będzie musztarda francuska).
Krok 3. Dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia. Następnie wyłóż całość do wyparzonych i dokładnie wyczyszczonych słoików.
Krok 4. W finalnym kroku, kiedy całość znajduje się już w słoikach, słoiki trzeba szczelnie i mocno zakręcić. Obrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!
Gotowe buraczki z musztardą na zimę to prawdziwa radość smaku. Teraz możesz cieszyć się nimi przez cały sezon i dodawać je do swoich ulubionych dań. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>