Babka na mleku skondensowanym, która wyjdzie każdemu

Gęste, słodkie mleko skondensowane w puszce może być doskonałą bazą do stworzenia znakomitego i mega szybkiego ciasta, kiedy na przykład znienacka zjawią się goście.

Aby zrealizować przepis na szybką babkę na bazie mleka skondensowanego, wystarczy jedynie puszka tego specjału oraz kilka innych łatwo dostępnych składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tuńczykiem i ryżem. Prosty przepis na zdrowy posiłek

DZISIAJ GRZEJE:  Król jesieni, czyli aromatyczny bigos ze śliwką

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Składniki na babkę na mleku skondensowanym – przepis

Do wykonania tej babki potrzebujesz:

  • 160 ml mleka skondensowanego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: cukier puder, lukier, polewa, wiórki kokosowe

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Babka na mleku skondensowanym krok po kroku – przepis

Wskazówka: Będziesz potrzebować formy o wymiarach 25×10 cm.

Krok 1. Mleko skondensowane należy zmiksować razem z masłem i cukrem waniliowym.

Krok 2. Teraz do powstałej masy dodajcie jajko i miksujcie, aż połączy się z resztą.

Krok 3. Mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia i przesiejcie przez sito wprost do masy i znowu miksujcie na gładko.

Krok 4. Formę wyłóżcie papierem do pieczenia i przelejcie do niej ciasto.

Krok 5. Formę włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45-50 minut.

Krok 6. Tak upieczone ciasto możecie polać polewą, lukrem lub posypać cukrem pudrem czy tez wiórkami kokosowymi.

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowe zastosowanie liści laurowych. Pomogą ci zwalczyć pewien problem

DZISIAJ GRZEJE:  Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie koperkowy. Idealny pomysł na jesienny obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here