Prosta surówka, która pasuje do wielu dań

0
5123

Dobra surówka w zestawie do obiadu to w naszej polskiej kuchni wielka tradycja. Odpowiednia mieszanka warzyw podana razem z choćby ziemniakami i kotletem dodaje posiłkowi super smaku i urozmaicenia.

Dziś szybki i łatwy przepis na surówkę z kapusty i pora. Jest bardzo soczysta i świetnie kontruje smak mięsa.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszna przekąska na słodko. Jabłka w cieście francuskim
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy jabłecznik z budyniem w mniej niż godzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Szyszki w masie krówkowej. Oryginalna przekąska z tylko trzech składników

Składniki na surówkę z kapusty i pora – przepis

Do wykonania surówki będziesz potrzebować:

  • pół główki małej białej kapusty
  • pół niedużego pora
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub cukru

Surówka z kapusty i pora krok po kroku – przepis

Krok 1. Kapustę dobrze poszatkuj i przerzuć do miski. Pora pokrój w cieniutkie półplasterki i przełóż na sito, by przelać go wrzątkiem.

Krok 2. Marchewkę i jabłko umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych, a jabłko o dużych oczkach.

Krok 3. Natkę pietruszki posiekaj na drobno.

Krok 4. Wszystkie warzywa dodaj do przebywającej już w misce kapusty.

Krok 5. Podaną ilość oleju, soku z cytryny i miodu połącz w małej miseczce. Tak przygotowanym sosem zalej warzywa w misce i dobrze wymieszaj.

Krok 6. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż na godzinkę do lodówki, by smaki się przegryzły. Gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami
DZISIAJ GRZEJE:  Mega puszyste racuchy na jogurcie greckim

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zdrowy sok z aronii. Podpowiadamy co zrobić, żeby nie był gorzki
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here