Prosta surówka, która pasuje do wielu dań

Dobra surówka w zestawie do obiadu to w naszej polskiej kuchni wielka tradycja. Odpowiednia mieszanka warzyw podana razem z choćby ziemniakami i kotletem dodaje posiłkowi super smaku i urozmaicenia.

Dziś szybki i łatwy przepis na surówkę z kapusty i pora. Jest bardzo soczysta i świetnie kontruje smak mięsa.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszna przekąska na słodko. Jabłka w cieście francuskim

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy jabłecznik z budyniem w mniej niż godzinę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Szyszki w masie krówkowej. Oryginalna przekąska z tylko trzech składników

Składniki na surówkę z kapusty i pora – przepis

Do wykonania surówki będziesz potrzebować:

  • pół główki małej białej kapusty
  • pół niedużego pora
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub cukru

Surówka z kapusty i pora krok po kroku – przepis

Krok 1. Kapustę dobrze poszatkuj i przerzuć do miski. Pora pokrój w cieniutkie półplasterki i przełóż na sito, by przelać go wrzątkiem.

Krok 2. Marchewkę i jabłko umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych, a jabłko o dużych oczkach.

Krok 3. Natkę pietruszki posiekaj na drobno.

Krok 4. Wszystkie warzywa dodaj do przebywającej już w misce kapusty.

Krok 5. Podaną ilość oleju, soku z cytryny i miodu połącz w małej miseczce. Tak przygotowanym sosem zalej warzywa w misce i dobrze wymieszaj.

Krok 6. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i włóż na godzinkę do lodówki, by smaki się przegryzły. Gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

DZISIAJ GRZEJE:  Mega puszyste racuchy na jogurcie greckim

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zdrowy sok z aronii. Podpowiadamy co zrobić, żeby nie był gorzki

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here