Nalewka cytrynowa z miodem. Dla smaku i dla zdrowia

0
9251

Kultura picia alkoholu w Polsce ma bardzo głębokie tradycje. Nasz naród jak żaden inny posiada zamiłowanie do tworzenia wszelkiego rodzaju procentowych trunków. Zapewne każdy z was miał okazję pić w życiu nalewkę domowej roboty. Tym razem możesz zrobić ją sam.

DZISIAJ GRZEJE:  Nie kupuj chleba razowego. Zrób go według tego przepisu. Dodaj nasiona i ciesz się pysznym zdrowym chlebkiem
DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Nalewki to nie tylko fajna alternatywa dla koncernowego alkoholu, ale też nierzadko posiadająca właściwości zdrowotne. Przepis na tę nalewkę cytrynową z miodem i cytryną nie tylko umili ci wieczór ze znajomymi, ale też wzmocni twoją odporność.

DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Składniki na nalewkę cytrynową z miodem*

  • 500 ml spirytusu (2 szklanki)
  • szklanka soku z cytryny
  • 500 g miodu (najlepiej jasny miód)
  • szklanka wody (250 ml)

* Z podanych składników wyjdzie około 1,3 litra nalewki o mocy około 33 procent.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit
DZISIAJ GRZEJE:  Nienawidzisz pająków? To weź kasztany i zrób ten jeden prosty trik

Nalewka cytrynowa z miodem krok po kroku

  1. Przygotuj następujące rzeczy: 2 słoiki (2 litrowy i 0,5 litrowy), rondelek, ostry nóż, butelki oraz lejek do rozlania nalewki.
  2. Cytryny dokładnie umyj i wyszoruj. Dokładnie obierz je ze skórki, tak aby nie pozostawić choćby kawałeczka białej warstwy kryjącej się pod skórką. Psuje ona smak, bowiem jest gorzka.
  3. Obraną skórkę przekrój na mniejsze kawałki i wrzuć do półlitrowego słoika, do którego wlej pół butelki spirytusu, czyli 250 ml. Zostaw wszystko na 24 godziny, alkohol w tym czasie wyciągnie ze skórki jej smak.
  4. Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich 250 ml soku. Sok przecedź przez gęste sito i wlej do dużego 2 litrowego słoika. Dodaj także przegotowaną, lekko ciepłą wodę i miód. Mieszaj wszystko, aż miód ulegnie rozpuszczeniu. Gdy tak się już stanie dodaj pozostałą ilość spirytusu, zamieszaj i dobrze zakręć.
  5. Po minimum 24 godzinach (możesz odczekać nawet tydzień) odcedź spirytus z butelki ze skórkami i wlej go do dużego słoja. Dokładnie pomieszaj.
  6. Porozlewaj wszystko do mniejszych butelek przy użyciu lejka. Przed rozlaniem sprawdź jeszcze smak. Jeżeli będzie za gorzkie, dodaj miodu, jeżeli będzie za słodkie, dodaj trochę soku z cytryny.
  7. Gotowe! Odstaw teraz cytrynówkę na 24 godziny, ale pamiętaj, że im dłużej leżakuje, tym jest lepsza.
DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się racuchy i naleśniki? Zrób te pyszne placki z dyni
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w zalewie gyros. Świetny dodatek do wielu dań

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Deser z twarogiem i bananami
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here