Kultura picia alkoholu w Polsce ma bardzo głębokie tradycje. Nasz naród jak żaden inny posiada zamiłowanie do tworzenia wszelkiego rodzaju procentowych trunków. Zapewne każdy z was miał okazję pić w życiu nalewkę domowej roboty. Tym razem możesz zrobić ją sam.
Nalewki to nie tylko fajna alternatywa dla koncernowego alkoholu, ale też nierzadko posiadająca właściwości zdrowotne. Przepis na tę nalewkę cytrynową z miodem i cytryną nie tylko umili ci wieczór ze znajomymi, ale też wzmocni twoją odporność.
Składniki na nalewkę cytrynową z miodem*
- 500 ml spirytusu (2 szklanki)
- szklanka soku z cytryny
- 500 g miodu (najlepiej jasny miód)
- szklanka wody (250 ml)
* Z podanych składników wyjdzie około 1,3 litra nalewki o mocy około 33 procent.
Nalewka cytrynowa z miodem krok po kroku
- Przygotuj następujące rzeczy: 2 słoiki (2 litrowy i 0,5 litrowy), rondelek, ostry nóż, butelki oraz lejek do rozlania nalewki.
- Cytryny dokładnie umyj i wyszoruj. Dokładnie obierz je ze skórki, tak aby nie pozostawić choćby kawałeczka białej warstwy kryjącej się pod skórką. Psuje ona smak, bowiem jest gorzka.
- Obraną skórkę przekrój na mniejsze kawałki i wrzuć do półlitrowego słoika, do którego wlej pół butelki spirytusu, czyli 250 ml. Zostaw wszystko na 24 godziny, alkohol w tym czasie wyciągnie ze skórki jej smak.
- Cytryny przekrój na pół i wyciśnij z nich 250 ml soku. Sok przecedź przez gęste sito i wlej do dużego 2 litrowego słoika. Dodaj także przegotowaną, lekko ciepłą wodę i miód. Mieszaj wszystko, aż miód ulegnie rozpuszczeniu. Gdy tak się już stanie dodaj pozostałą ilość spirytusu, zamieszaj i dobrze zakręć.
- Po minimum 24 godzinach (możesz odczekać nawet tydzień) odcedź spirytus z butelki ze skórkami i wlej go do dużego słoja. Dokładnie pomieszaj.
- Porozlewaj wszystko do mniejszych butelek przy użyciu lejka. Przed rozlaniem sprawdź jeszcze smak. Jeżeli będzie za gorzkie, dodaj miodu, jeżeli będzie za słodkie, dodaj trochę soku z cytryny.
- Gotowe! Odstaw teraz cytrynówkę na 24 godziny, ale pamiętaj, że im dłużej leżakuje, tym jest lepsza.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>