Szarlotka to bez wątpienia wspaniałe ciasto, lecz by ją zrobić, potrzeba trochę czasu. Świetną alternatywą dla szarlotki jest oto ta przekąska, czyli jabłka w cieście francuskim. Szybko, prosto i smacznie.
Może nie jest to idealne odwzorowanie szarlotki, ale naprawdę warto wypróbować tego przepisu, bowiem połączenie jabłek, ciasta francuskiego i cynamonu musi zadowalać kubki smakowe.
Składniki na jabłka w cieście francuskim – przepis
Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Jabłka w cieście francuskim krok po kroku – przepis
Krok 1. Jabłka dobrze umyj i obierz, a następnie pokrój je w krążki o grubości centymetra.
Krok 2. Środek każdego krążka wydrąż np. za pomocą kieliszka lub po prostu noża.
Krok 3. Ciasto francuskie pokrój na paski o grubości około dwóch centymetrów.
Krok 4. W małej miseczce pomieszaj cukier z cynamonem.
Krok 5. Każdy krążek jabłka posyp dokładnie mieszanką cukru z cynamonem i owiń go paseczkiem ciasta. Przekładaj ciasto przez środek jabłka.
Krok 6. Przełóż wszystkie krążki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz w miseczce roztrzep jedno jajko i posmaruj nim krążki.
Krok 7. Krążki włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (opcja góra–dół) i piecz tak około 12 minut. Po wyciągnięciu ich z piekarnika możesz posypać je cukrem pudrem.