Przepyszna przekąska na słodko. Jabłka w cieście francuskim

Szarlotka to bez wątpienia wspaniałe ciasto, lecz by ją zrobić, potrzeba trochę czasu. Świetną alternatywą dla szarlotki jest oto ta przekąska, czyli jabłka w cieście francuskim. Szybko, prosto i smacznie.

Może nie jest to idealne odwzorowanie szarlotki, ale naprawdę warto wypróbować tego przepisu, bowiem połączenie jabłek, ciasta francuskiego i cynamonu musi zadowalać kubki smakowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

DZISIAJ GRZEJE:  Nie kupuj vegety. Zrób jej zdrowszą wersję w domu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy keczup z dyni. Jeszcze zdążysz go zrobić

Składniki na jabłka w cieście francuskim – przepis

Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Koniecznie zrób zapas na zimę

Jabłka w cieście francuskim krok po kroku – przepis

Krok 1. Jabłka dobrze umyj i obierz, a następnie pokrój je w krążki o grubości centymetra.

Krok 2. Środek każdego krążka wydrąż np. za pomocą kieliszka lub po prostu noża.

Krok 3. Ciasto francuskie pokrój na paski o grubości około dwóch centymetrów.

Krok 4. W małej miseczce pomieszaj cukier z cynamonem.

Krok 5. Każdy krążek jabłka posyp dokładnie mieszanką cukru z cynamonem i owiń go paseczkiem ciasta. Przekładaj ciasto przez środek jabłka.

Krok 6. Przełóż wszystkie krążki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz w miseczce roztrzep jedno jajko i posmaruj nim krążki.

Krok 7. Krążki włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (opcja góra–dół) i piecz tak około 12 minut. Po wyciągnięciu ich z piekarnika możesz posypać je cukrem pudrem.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowe zastosowanie liści laurowych. Pomogą ci zwalczyć pewien problem

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski maślane z sosem kurkowo-borowikowym - pyszny i szybki obiad

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here