Połączenie nieco zaskakujące. Przepis na piernik z pomidorem

Zapraszamy do wyjątkowo oryginalnego kulinarnego połączenia, w którym tradycyjny piernik spotyka zaskakującego bohatera – pomidora. Ten przepis jest idealny dla wegan, ale bądź pewien, że posmakuje każdemu. Zrób go na święta i zachwyć rodzinę. 

Niech nie zrazi cię to nietypowe połączenie, bowiem pomidora w tym cieście nie czuć, a nadaje on piernikowi soczystości i wilgotności. Przepis nie należy do skomplikowanych, zresztą zobacz sam.

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosowe cudo. Ciasto Rafaello z konfiturą wiśniową

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Składniki na piernik pomidorowy – przepis

Do wykonania piernika potrzebujesz:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 130 g cukru drobnego
  • 100 g powideł śliwkowych, ulubionego dżemu lub konfitury
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 4 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Przekładaniec - ciasto bez pieczenia. Jest smakowite

Piernik pomidorowy krok po kroku – przepis

Krok 1. Do miski wsyp podane ilości mąki, drobnego cukru, przyprawy do piernika, kakao, proszku do pieczenia oraz sody. Wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 2. Do drugiej miski dodaj pomidory z puszki, rozgniecionego widelcem banana oraz powidła lub dżem. Do wszystkiego dolej też oleju roślinnego.

Krok 3. Składniki sypkie dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Przygotuj keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm, ale może być też o innym rozmiarze, ważne by miała pojemność minimum 1700 ml. Wysmaruj ją odrobiną oleju, oprósz mąką i przelej do niej ciasto.

Krok 4. Piernik piecz w 170 stopniach z opcją grzania góra-dół na średniej półce piekarnika. Czas pieczenia wynosi około 50 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i daj piernikowi 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z formy i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Krok 5. Kiedy przestygnie, możesz polać go polewą czekoladową, zrobioną z gorzkiej czekolady.

Wskazówka: Taki piernik pozostawiony w szafce będzie mógł być jedzony przez dwa dni. Natomiast jeżeli włożysz go do lodówki i przykryjesz czymś, będziesz mógł cieszyć się jego smakiem nawet do pięciu dni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z kurczaka. Ten dodatek robi wielką różnicę

DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowa surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka. Sprawdzi się do wielu dań

DZISIAJ GRZEJE:  Fanta-styczne ciasto na podstawie oryginalnego połączenia

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here