Zapraszamy do wyjątkowo oryginalnego kulinarnego połączenia, w którym tradycyjny piernik spotyka zaskakującego bohatera – pomidora. Ten przepis jest idealny dla wegan, ale bądź pewien, że posmakuje każdemu. Zrób go na święta i zachwyć rodzinę.
Niech nie zrazi cię to nietypowe połączenie, bowiem pomidora w tym cieście nie czuć, a nadaje on piernikowi soczystości i wilgotności. Przepis nie należy do skomplikowanych, zresztą zobacz sam.
Składniki na piernik pomidorowy – przepis
Do wykonania piernika potrzebujesz:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 300 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 duży, dojrzały banan
- 130 g cukru drobnego
- 100 g powideł śliwkowych, ulubionego dżemu lub konfitury
- 125 ml oleju roślinnego
- 4 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Piernik pomidorowy krok po kroku – przepis
Krok 1. Do miski wsyp podane ilości mąki, drobnego cukru, przyprawy do piernika, kakao, proszku do pieczenia oraz sody. Wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 2. Do drugiej miski dodaj pomidory z puszki, rozgniecionego widelcem banana oraz powidła lub dżem. Do wszystkiego dolej też oleju roślinnego.
Krok 3. Składniki sypkie dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Przygotuj keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm, ale może być też o innym rozmiarze, ważne by miała pojemność minimum 1700 ml. Wysmaruj ją odrobiną oleju, oprósz mąką i przelej do niej ciasto.
Krok 4. Piernik piecz w 170 stopniach z opcją grzania góra-dół na średniej półce piekarnika. Czas pieczenia wynosi około 50 minut, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i daj piernikowi 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z formy i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Krok 5. Kiedy przestygnie, możesz polać go polewą czekoladową, zrobioną z gorzkiej czekolady.
Wskazówka: Taki piernik pozostawiony w szafce będzie mógł być jedzony przez dwa dni. Natomiast jeżeli włożysz go do lodówki i przykryjesz czymś, będziesz mógł cieszyć się jego smakiem nawet do pięciu dni.