Fanta-styczne ciasto na podstawie oryginalnego połączenia

Czy próbowałeś kiedyś użyć do zrobienia ciasta napoju gazowanego? Jeżeli nie, to koniecznie spróbuj, bowiem efekt może być zaskakująco dobry.

Oto przepis na oryginalne ciasto powszechnie nazywane Fantą, ponieważ galaretka tego ciasta zrobiona jest na bazie właśnie tego popularnego napoju.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto z makiem to nie tylko makowiec. Przekonaj się sam i sprawdź ten przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

Składniki na ciasto Fanta – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:

Ciasto:

  • 6 sztuk jajek

  • 5 łyżek mąki

  • 5 łyżek cukru

  • 2 łyżki kakao

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 ml oleju

Krem:

  • 300 g twarogu

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 300 ml śmietany kremówki

Warstwa wierzchnia:

  • 800 ml napoju gazowanego Fanta

  • 3 łyżki cukru

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

DZISIAJ GRZEJE:  Makaron z brokułami w sosie śmietankowym. Prosto i smacznie

Ciasto Fanta krok po kroku – przepis

Krok 1. Ubij jajka z cukrem, aż powstanie piana. Stopniowo dodawaj do niej olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (Wymiary blaszki to 25 x 35 cm). Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

Krok 2. Teraz czas na krem na bazie twarogu. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem, a w drugiej miseczce miksuj twaróg i powoli dodawaj do niego ubitą śmietanę.

Krok 3. Rozmasuj równomiernie krem na ostudzonym spodzie.

Krok 4. Przyszedł czas na wykorzystanie napoju Fanta. Wymieszaj w nim budynie, dodaj cukier i gotuj, aż zgęstnieje. Gorący płyn ostrożnie wylej na krem twarogowy i rozprowadź. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 5. Kiedy wszystko już ostygnie i stężeje, możesz kroić i podawać.

DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na buraczki w słoikach na zimę. Rewelacyjny smak powala na kolana

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto krówka bez pieczenia - Słodkie ciasto o niebiańskim smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here