Czy próbowałeś kiedyś użyć do zrobienia ciasta napoju gazowanego? Jeżeli nie, to koniecznie spróbuj, bowiem efekt może być zaskakująco dobry.
Oto przepis na oryginalne ciasto powszechnie nazywane Fantą, ponieważ galaretka tego ciasta zrobiona jest na bazie właśnie tego popularnego napoju.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na ciasto Fanta – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
Ciasto:
6 sztuk jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju
Krem:
300 g twarogu
3 łyżki cukru pudru
300 ml śmietany kremówki
Warstwa wierzchnia:
800 ml napoju gazowanego Fanta
3 łyżki cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
Ciasto Fanta krok po kroku – przepis
Krok 1. Ubij jajka z cukrem, aż powstanie piana. Stopniowo dodawaj do niej olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (Wymiary blaszki to 25 x 35 cm). Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 2. Teraz czas na krem na bazie twarogu. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem, a w drugiej miseczce miksuj twaróg i powoli dodawaj do niego ubitą śmietanę.
Krok 3. Rozmasuj równomiernie krem na ostudzonym spodzie.
Krok 4. Przyszedł czas na wykorzystanie napoju Fanta. Wymieszaj w nim budynie, dodaj cukier i gotuj, aż zgęstnieje. Gorący płyn ostrożnie wylej na krem twarogowy i rozprowadź. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5. Kiedy wszystko już ostygnie i stężeje, możesz kroić i podawać.