Piwonie – domowy nawóz, który ożywi Twoje kwiaty

0
4032

Piwonie to urocze kwiaty, które występują w różnych odmianach i kolorach. Charakteryzują się dużymi, puszystymi kwiatostanami, które mogą mieć różną liczbę płatków. Istnieją piwonie pełne, półpełne i pojedyncze, z których każdy ma swój wyjątkowy urok. Piwonie pełne mają gęste kwiatostany, złożone z wielu płatków, które tworzą efektowną kulkę. Półpełne mają mniej płatków, co sprawia, że są nieco bardziej przezroczyste, ale nadal bardzo efektowne. Natomiast pojedyncze mają tylko jeden rząd płatków wokół centralnego dysku, co nadaje im delikatny wygląd.

Piwonie preferują dobrze przepuszczalne, żyzne i lekko kwaśne podłoże. Odpowiednia gleba zapewnia roślinie odpowiednią ilość składników odżywczych, dobrą drenaż oraz umożliwia rozwój silnego systemu korzeniowego. Idealnie byłoby, gdyby gleba była bogata w próchnicę i miała odczyn lekko kwaśny. Dodatkowo, nie lubią nadmiernie wilgotnych gleb, dlatego też należy unikać miejsc o stagnacji wody. Dodanie do gleby piasku lub żwiru może poprawić jej przepuszczalność.

DZISIAJ GRZEJE:  Deserowa klasyka, czyli przepis na ciasto kopiec kreta
DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o zamiokulkas, aby wypuszczał piękne liście? Wystarczy ten nawóz

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik z kolorami tęczy, który zachwyci twoje dziecko

Jaki nawóz do piwonii jest najlepszy?

Muszę przyznać, że od lat używam domowego sposobu na bujne i piękne kwiaty piwonii. Specjalny nawóz, który kupowałam w sklepie, nie sprawdzał mi się. Z polecenia mojej bliskiej rodziny zaczęłam używać nawozu w postaci kwasku cytrynowego rozpuszczonego w wodzie. Nawożenie piwonii należy rozpocząć już w kwietniu, gdyż to pozwoli na uzyskanie przepięknych i bujnych kwiatów piwonii latem.

Jak wykonać domowy nawóz?

Należy jedynie 10 g kwasku cytrynowego rozpuścić w 10 l wody. Tym roztworem podlewaj piwonie. Koniecznie wypróbuj, a przekonasz się, że Twoje piwonie jeszcze nigdy nie wyglądały tak dobrze.

DZISIAJ GRZEJE:  Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle bez ziemniaków. Idealnie mięciutkie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta karkówka z grilla w 3 krokach. Marynata, dzięki której mięso rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gęsty syrop z mięty. Orzeźwiający dodatek do herbaty i napojów