Tęczowy sernik to świetna alternatywa dla tego zwykłego. Sprawdzi się on na przykład na urodzinach waszych dzieci, a jego wielokolorowy wygląda zachwyci najmłodszych.
W dodatku jest robiony na zimno, więc na pewno świetnie będzie smakował w te cieplejsze dni. Sprawdź koniecznie ten przepis.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na tęczowy sernik – przepis
Do wykonania tego sernika potrzebujesz:
-
Galaretka agrestowa + 3 łyżeczki żelatyny + 400 ml gorącej wody
-
Galaretka fioletowa + to samo
-
Galaretka cytrynowa + to samo
-
Galaretka niebieska + to samo
-
Galaretka malinowa + to samo
-
Herbatniki maślane 220 gramów
-
Masło 100 gramów
-
Serek śmietankowy 500 gramów
-
Cukier 150 gramów
-
Kwaśna śmietana 100 gramów
-
Sok z jednej cytryny
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
Żelatyna 10 gramów + 2 łyżki wody
-
Śmietanka 36% 500 ml
Tęczowy sernik krok po kroku – przepis
Krok 1. Na początek galaretki. Wymieszaj proszek z trzema łyżeczkami żelatyny, dodaj gorącą wodę i wylej masę do prostokątnego naczynia. Odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki.
Krok 2. Zblenduj herbatniki jak najdrobniej. Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociśnij i wstaw do lodówki.
Krok 3. Przełóż do dużej miski serek śmietankowy, dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie wprowadź do masy kwaśną śmietanę, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, ponownie dokładnie mieszając. W małej miseczce rozpuść 10 g żelatyny w 2 łyżkach wody. Do żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej całość do miski z serkiem.
Krok 4. Teraz śmietankę kremówkę ubij na bitą śmietanę. Musi być bardzo chłodna, wtedy śmietana będzie idealna. Ubitą śmietanę przełóż do miski z masą serową i całość wymieszaj. Część masy wyłóż na schłodzony spód i dokładnie rozsmaruj. Pozostałą przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj trzy „wały”, czyli długie, pionowe zagłębienia w cieście. Wyłóż na nie pierwszą zastygniętą już galaretkę.
Krok 5. We wgłębieniach galaretki zrób kolejne paski z kremu serowego i połóż kolejny kolor. Czynność powtarzaj aż nie skończą Ci się spody z galaretki. Włóż sernik do lodówki, by stężał i możesz wówczas podawać.