Sernik z kolorami tęczy, który zachwyci twoje dziecko

0
3924
Źródło zdjęcia: pysznosci.pl

Tęczowy sernik to świetna alternatywa dla tego zwykłego. Sprawdzi się on na przykład na urodzinach waszych dzieci, a jego wielokolorowy wygląda zachwyci najmłodszych.

W dodatku jest robiony na zimno, więc na pewno świetnie będzie smakował w te cieplejsze dni. Sprawdź koniecznie ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prosty przysmak z dawnych lat, czyli chałwę sezamową

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Składniki na tęczowy sernik – przepis

Do wykonania tego sernika potrzebujesz:

  • Galaretka agrestowa + 3 łyżeczki żelatyny + 400 ml gorącej wody

  • Galaretka fioletowa + to samo

  • Galaretka cytrynowa + to samo

  • Galaretka niebieska + to samo

  • Galaretka malinowa + to samo

  • Herbatniki maślane 220 gramów

  • Masło 100 gramów

  • Serek śmietankowy 500 gramów

  • Cukier 150 gramów

  • Kwaśna śmietana 100 gramów

  • Sok z jednej cytryny

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Żelatyna 10 gramów + 2 łyżki wody

  • Śmietanka 36% 500 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Tęczowy sernik krok po kroku – przepis

Krok 1. Na początek galaretki. Wymieszaj proszek z trzema łyżeczkami żelatyny, dodaj gorącą wodę i wylej masę do prostokątnego naczynia. Odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki.

Krok 2. Zblenduj herbatniki jak najdrobniej. Dodaj do nich roztopione masło i wymieszaj. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dociśnij i wstaw do lodówki.

Krok 3. Przełóż do dużej miski serek śmietankowy, dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie wprowadź do masy kwaśną śmietanę, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, ponownie dokładnie mieszając. W małej miseczce rozpuść 10 g żelatyny w 2 łyżkach wody. Do żelatyny dodaj łyżkę masy serowej, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej całość do miski z serkiem.

Krok 4. Teraz śmietankę kremówkę ubij na bitą śmietanę. Musi być bardzo chłodna, wtedy śmietana będzie idealna. Ubitą śmietanę przełóż do miski z masą serową i całość wymieszaj. Część masy wyłóż na schłodzony spód i dokładnie rozsmaruj. Pozostałą przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj trzy „wały”, czyli długie, pionowe zagłębienia w cieście. Wyłóż na nie pierwszą zastygniętą już galaretkę.

Krok 5. We wgłębieniach galaretki zrób kolejne paski z kremu serowego i połóż kolejny kolor. Czynność powtarzaj aż nie skończą Ci się spody z galaretki. Włóż sernik do lodówki, by stężał i możesz wówczas podawać.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnek, kurkuma, cytryna i miód ten przepis na domową aspirynę to prawdziwy hit na przeziębienie. Koniecznie zobacz i zrób nim dopadnie Cię choroba
DZISIAJ GRZEJE:  Poznaj jeden prosty trik, aby twoje kopytka były jeszcze smaczniejsze

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasteczka z cukrem jak u babci. Przepis na pyszny smakołyk do kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Fanta-styczne ciasto na podstawie oryginalnego połączenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here