Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe

Brioszki to niewielkie bułeczki, które spopularyzowano we Francji już kilkaset lat temu. Ich delikatność oraz puszystość zachwycają, a ich skład jest bardzo prosty i zdrowy.

Delikatność brioszek sprawia, że jest to idealne pieczywo na śniadanie. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Przepis na nie znajdziecie poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

DZISIAJ GRZEJE:  Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Składniki na brioszki – przepis

Składniki należą do bardzo prostych i są to:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g prawdziwego masła
  • 220 ml mleka
  • 70 g drobnego cukru lub jasnego miodu
  • 3 większe jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • poł płaskiej łyżeczki soli

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na ciasto jogurtowe. Szybko, tanio i smacznie

Brioszki krok po kroku – przepis

Wskazówka: Jajka, masło i mleko powinny mieć temperaturą pokojową, więc wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki.

Krok 1. Do sporej, najlepiej szklanej miski wkrusz 30 gramów drożdży, dodaj łyżkę mąki pszennej, 10 gramów cukru i wlej 220 ml mleka. Uwaga, mąkę i cukier podbierz z całości, która podana została w składnikach.

Krok 2. Drożdże z resztą rozcieraj mocno, aż uzyskasz w miarę jednolity płyn. Naczynie przykryj ścierką lub folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien mocno buzować i zwiększyć objętość.

Krok 3. Weź dużą miskę i wsyp całą mąkę, której zostało trochę mniej, ponieważ jedna jej łyżka poszła do rozczynu. Wbij też trzy jajka i dodaj szczyptę soli. Następnie dołóż do całości 100 gramów mięciutkiego masła i pozostały cukier. Na sam koniec wlej rozczyn i zamieszaj wszystko.

Krok 4. Przygotuj mikser i haki do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostaw w misce, w której jest i wyrabiaj przez 5 minut. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione powinno być gęste i lekko się kleić.

Krok 5. Ciasto odłóż do wyrośnięcia. Przykryj je ścierką lub folią i zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.

Krok 6. Kiedy ciasto już znacznie urośnie, przełóż je na drewnianą deskę i uformuj z niego dużą, ładną kulę. Podziel tę kulę na 12 równych części i z każdej części uformuj kulkę.

Krok 7. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wielkości 25 x 35 cm kładź kulki ciasta jedna obok drugiej.

Krok 8. Teraz nagrzej piekarnik do 175 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Czekając, aż nabierze temperatury, przykryj brioszki ścierką, aby jeszcze bardziej wyrosły.

Krok 9. Przed pieczeniem posmaruj brioszki mieszanką żółtka jajka z mlekiem lub wodą.

Krok 10. Brioszki piecz na środkowej półce przez około 25 minut, aż ulegną zrumienieniu na piękny kolor. Wyciągnij je z piekarnika i gotowe!

Takie brioszki sprawdzą się idealnie na śniadanie. Możesz jeść je na słodko i na słono. Świetnie pasować do nich będzie dżem lub nutella, ale możesz równie dobrze posmarować je masłem i położyć na nich plaster wędzonego łososia. To już wedle twojego uznania.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci

DZISIAJ GRZEJE:  Surówka z jabłkiem i kapustą. Zrobisz ją w chwilę

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here